Nove povoljnosti za posao crnogorskim pomorcima - Volim Podgoricu

Nove povoljnosti za posao crnogorskim pomorcima

Vlada je na sjednici u četvrtak dala saglasnost ministru pomorstva i saobraćaja Osmanu Nurkoviću da potpiše Sporazum o međusobnom priznavanju obuka i sertifikacije pomoraca sa pomorskom administracijom male ostrvske države u Karipskom moru Svetog Vincenta i Grenadina. To je od izuzetnog značaja za crnogorske pomorce jer ta država važi za jednu od najvećih tzv. zastava pogodnosti pod kojima svjetski brodari registruju svoja plovila.

Trenutno je zastava Svetog Vinceta i Grenadna na 20. mjestu u svijetu po veličini trgovačke flote koja je vije. Pod ovom zastavom plove i četiri broda za prevoz rasutog tereta – „Kotor“, „Dobrota“, „Ljuta“ i „Kamenari“, jedine veće privatne bokeljske brodarske kompanije, firme Dabinović iz Monaka, a koja zapošljava isključivo naše pomorce.

Iz Ministarstva saobraćaja je saopšteno da potpisivanje tog sporazuma znači da će naši pomorci moći bez ikakvih problema da zasnuju radni odnos na brodovima koji plove pod zastavom Sv. Vinsenta i Grenadina, jer se Sporazumom potvđuje da su uvjerenja koja pomorcima izdaje Crna Gora i Sv. Vinsent i Grenadini potpuno u skladu sa međunarodnom STCW konvencijom.

Te sporazume je Crna Gora potpisala i sa Portugijom, Norveškom, Antigve i Barbude, Hong Kongom, Bahamima i Japanom, a u pripremi je sa Grčkom koja je jedna od svjetskih pomorskih velesila po broju trgovačkih brodova koji viju njenu zastavu. Pomorsku zastavu i registar Sent Vincent i Grenadini izmislio jedan naš čovjek – pomorski preduzetnik i brodovlasnik, osnivač kompanije Dabinović iz Monaka, pokojni Božo A. Dabinović iz Dobrote kod Kotora. Godinu nakon sticanja nezavisnosti od Velike Britanije Sent Vincent je 1980. postao član međunarodne pomorske organizacije IMO, a Dabinović je kao povjerenik za pomorske poslove (ministar pomorstva te države), maksimalno iskoristio svoje dobre poslovne veze iz svijeta pomorstva privlačeći pod novu i jeftinu zastavu Svetog Vincenta sve veći broj trgovačkih brodova i udarajući temelje danas jednoj od najjačih pomorskih zastava svijeta. Članovi te porodice i danas su vrlo uticajni uticajnoj državi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com