Sjutra Sniježni ili Gladni Mjesec-najveći i najsvijetliji u ovoj godini - Volim Podgoricu

Sjutra Sniježni ili Gladni Mjesec-najveći i najsvijetliji u ovoj godini

Pun Mjesec će 19. februara biti najveći i najsvijetliji u 2019. godini, jer će se nalaziti na tački koja je najbliža Zemlji, odnosno na oko 356.800 kilometara.

Februarski pun mjesec tradicionalno je poznat kao “Sniježni ili Gladni Mjesec”, jer se tokom njega često mogu vidjeti najsnažnije sniježne padavine, a dolazi na kraju zime kada se oskudjeva hranom (zbog toga – gladni).

Mjesec će najbliži Zemlji biti u 9:06 sati ujutro, iznad Velike Britanije, a pun će biti u 3:53 poslije podne. Biće vidljiv tek pošto se podigne u 17:11, piše Independent.

To je drugi Supermjesec ove godine, posle Krvavog vučjeg Mjeseca od 21. januara.

Supermjesec se čine 14 odsto veći i 30 procenata svjetliji od Mjeseca u njegovoj najudaljenijoj tački od Zemlje (405.500 kilometara).

Sledeća takva pojava, koja se naziva Topli Mjesec, moći će da se vidi 21. marta, nekoliko sati od zvaničnog početka proljeća. Djelimično pomračenje Mjeseca biće vidljivo u noći 16. jula, ali sljedeća potpuna pomračenja Mjeseca neće se desiti sve do 2021. godine.

Pomračenje je prošlog mjeseca bilo djelimično vidljivo, zbog pojave oblaka. Međutim, neki posmatrači iz Velike Britanije svjedočili su o sudaru neodređenog predmeta sa Mjesecom, tokom pomračenja.

Naučnici vjeruju da je u pitanju bio predmet veličine plivačke lopte, težine između 20 i 100 kilograma, koji je udario u Mjesec brzinom od oko 47.000 kilometara na sat.

3 komentara

  1. I think this is among the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The website style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com