Budva naplatila Đukanovićev dug za porez - Volim Podgoricu

Budva naplatila Đukanovićev dug za porez

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva prinudno je naplatila 192.000 eura sa računa podgoričke firme „Global Montenegro“, čiji je jedan od osnivača predsjednik države Milo Đukanović, na ime duga za porez na nepokretnost.

Kako je nezvanično potvrđeno “Vijestima”, Opština je uputila zahtjev budvanskoj filijali Uprave za nekretnine da „skine“ hipoteku, koju je lokalna uprava sredinom juanura stavila na zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata u podnožju brda Košljun na samom ulazu u Budvu, vlasništvo Đukanovićeve firme, kako bi se obezbijedila da će dug naplatiti.

Opština je, ipak, ostavila hipoteku na iznos od 92.861 euro, koliko je ostalo poreskog duga da izmiri partnerska firma Đukanovića i njegovog kuma i poslovnog partnera Vuka Rajkovića.

Time je nastavljena serija prinudnih naplata koju je na zahtjev Sekretarijata za finansije pokrenula Uprava kako bi naplatila poreska potraživanja brojnih dužnika sa crne liste, na kojoj se godinama nalazi i firma “Global Montenegro”.

Uprava lokalnih javnih prihoda pokrenula je prije dva mjeseca postupak prinudne naplate poreskog duga protiv „Global Montenegro“, jer za protekle tri godine nije platila porez na nepokretnost.

Upisane su, istog dana, 16. januara dvije hipoteke u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, kao teret na zemljišni kompleks – prva na iznos 92.861 i druga 192.169 eura. Upisivanje hipoteke omogućeno je zakonom, kako bi se država, odnosno lokalne samouprave osigurale da mogu prodajom naplatiti potraživanja na ime poreza na nepokretnost.

To je omogućeno Zakonom o poreskoj administraciji, u kojem piše da se postupak prinudne naplate preduzima kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave…

Đukanovićeva kompanija bila je godinama neredovni platiša, kako za vrijeme dok je gradom upravljala garnitura iz DPS-a, partije na čijem je čelu, tako i sada kada Budvom upravlja koalicija koja je opozicija na državnom nivou.

Lider DPS-a je sa svojim kumom Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februrara 2007. od starobudvanske porodice Rucović. Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod HAAB.

Kredit je uzet 14. februara 2008. od pogoričke Hypo Alpe Adria banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on bio “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development.

Banka je prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta „osvanula“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine nova hipoteka na imovinu „Global Montenegra“. “Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura u korist novog hipotekarnog povjerioca Heta Asset Resolution sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca“, navodi se kao teret upisan u katastru na imovinu „Global Montenegra“. Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410,71 euro kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidenciji 24. oktobra 2010.

Đukanović je još u aprilu 2013. kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio milion eura najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali to se nije desilo.

Riječ je o atraktivnom placu, ako se zna da je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od oko 40 vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata. Kompanija „Global Montenegro“ ne može se pohvaliti uspješnim poslovanjem, pa je po posljednjem predatom finansijskom iskazu za 2017. firma poslovala sa gubitkom od 25.386 eura, dok je ukupan gubitak koji se prenosi iz godinu u godinu akumuliran na 3.665.962 eura. Stalna imovina kojom gazduje firma procijenjena je na 3.095.037 eura.

Rajkovićev udio prodaju izvršitelji

Udio Vuka Rajkovića u firmi „Global Montenegro“, kako i dalje stoji u Centralnom registru privrednih subjekata, je na prodaji. Naime, javni izvršitelj su dva puta donosili rješenja o prodaji udjela Rajkovića. Rješenja da se izvrši pljenidba, procjena i prodaja udjela Rajkovića donijela je 8. novembra 2016. javna izvršiteljka Aleksandra Tomković Vukoslavčević. Prije nje je javni izvršitelj Aleksandar Bošković 9. septembra iste godine takođe donio rješenje o pljenidbi i prodaji udjela.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com