Home / NOVOSTI / Ekonomija / Od gubitka 18,3 miliona, potrošači platili 7,6 miliona eura gubitaka struje

Od gubitka 18,3 miliona, potrošači platili 7,6 miliona eura gubitaka struje

Gubici na distributivnoj mreži prošle godine su iznosili 18,3 miliona eura, od čega je u tarife na računima za struju prebačeno 7,6 miliona, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu CEDIS.

Ostvarenje gubitaka u distribuciji električne energije, kako su naveli, u 2018. godini iznosilo je 371,6 gigavat-sati ili 13,83 odsto ukupno preuzete struje, tačnije energije koja je ušla u distributivni sistem.

“Posmatrano finansijski, trošak gubitaka za 2018. godinu iznosio je 18,3 miliona eura. Od tog iznosa u tarife j e transponovano 7,6 miliona eura, što je utvrdila Regulatorna agencija za energetiku, Odlukom o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije, za drugu regulatornu godinu trogodišnjeg regulatornog perioda od 2017. do 2019. godine”, precizirali su u CEDIS-u.

U kompaniji procjenjuju da će preko ovogodišnjih računa potrošači gubitke na mreži platiti 7,7 miliona.

“Odlukom Regulatorne agencije za energetiku utvrđen je trošak gubitaka koji se transponuje u tarife za treću godinu regulatornog perioda, od 2017. do 2019, u iznosu od 7,7 miliona eura”, rekli su u CEDIS-u.

U Regulatornoj agenciji za energetiku RAE su kazali da je CEDIS-ov stepen gubitaka u prošloj godini bio veći od dozvoljenog, koji iznosi 8,43 odsto i utvrđen je u skladu sa zakonom, na osnovu revidovane studije gubitaka.

“Regulatornim tretmanom osigurano je da kupci električne energije snose upravo troškove dozvoljenih gubitaka. Troškovi koji su prouzrokovani razlikom izme đu ostvarenih u odnosu na dozvoljene gubitke, predstavljaju isključivo finansijski gubitak za CEDIS”, objasnili su u RAE.

Predstavnici RAE su dodali da gubici u distributivnom sistemu u prethodnim godinama bilježe znatno smanjenje.

“Tako su sa 21 odsto, koliko su ostvareni u 2012. godini, gubici u 2017. godini svedeni na 14,96 odsto, odnosno na 13,83 odsto, koliko su iznosili u 2018. godini”, kazali su Dnevnim novinama u Agenciji.

Gubici na prenosnoj mreži za 2018, kako su naveli u RAE, biće dostupni do polovine ove godine. Oni navode da su u ovom trenutku poznati gubici nastali u prenosnom sistemu 2017.

“Stepen gubitaka u prenosnom sistemu, nastalih usljed prenosa električne energije za potrebe kupaca u Crnoj Gori, u 2017. godini iznosio je 3,52 odsto i ne prelazi dozvoljenu granicu od 3,73 odsto utvrđenu u skladu sa zakonom i na osnovu revidovane studije gubitaka”, rekli su u RAE.

Podaci Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES pokazuju da je nivo gubitaka u prenosnom sistemu, koji se odnose isključivo na tehničke gubitke, u 2017. godini iznosio 2,26 odsto, što je na nivou prosjeka u evropskim prenosnim mrežama.

“Trošak koji je CGES imao po osnovu gubitaka struje u prenosnom sistemu u 2017. godini iznosi 6.950.435 eura. Gubici u prenosnom sistemu se odnose isključivo na tehničke gubitke i predstavljaju gubitke usljed proticanja električne energije kroz provodnike i transformatore”, kazali su Dnevnim novinama u CGES-u.

Dnevne novine

One comment

  1. Sramno sve po dzepu gradjana a u ruke privatnika! Tatine djece… U jad se Montenegro pretvorio, jad..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *