Državni da zaštite bezbjednost zdravstvenih radnika - Volim Podgoricu

Državni da zaštite bezbjednost zdravstvenih radnika 

Apsolutno je neprihvatljiv svaki vid nasilja nad zdravstvenim radnicima, zbog čega svi nadležni državni organi imaju posebnu odgovornost da pripadnicima ljekarske profesije garantuju punu bezbjednost, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sastanku sa predstavnicima Sindikata doktora medicine Crne Gore.

Pažin je rekao da slučajevi nasilja na koje upozorava Sindikat doktora medicine jasno ukazuju na obavezu društva da snažnije i odlučnije zaštiti dostojanstvo i bezbjednost ljekara i medicinskog osoblja.

“Očekujem od Vrhovnog suda da uputi nadležne sudove na pooštravanje kaznene politike za sve oblike nasilja nad zdravstvenim radnicima. Nije dovoljno da nasilnici budu identifikovani i uhapšeni nakon izvršenog nasilja. Ozbiljnost izrečenih kazni mora uticati na to da do nasilja uopšte ne dođe”, saopštio je on.

Na sastanku je razgovarano i o načinu uspostavljanja što tješnje saradnje i što brže komunikacije između zdravstvenih institucija i Uprave policije, u cilju pravovremene reakcije policije i efikasne zaštite bezbjednosti zdravstvenih radnika.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević izrazio je punu spremnost policije da u komunikaciji sa zdravstvenim institucijama i Sindikatom doktora medicine bude uspostavljen mehanizam još ažurnije asistencije policijskih službenika u svim slučajevima ugrožavanja bezbjednosti zdravstvenih radnika.

Na sastanku je konstatovano da je, prije razmatranja potrebe za eventualnom izmjenom zakonodavstva, neophodno u potpunosti iskoristiti sve postojeće zakonske i institucionalne mogućnosti za efikasnu zaštitu bezbjednosti i dostojanstva ljekarske profesije.

Ukazano je, takođe, da povjerenje u zdravstvene institucije i ljekare treba njegovati i razvijati kroz podizanje svijesti građana o velikom društvenom značaju i odgovornosti ljekarske profesije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com