,,Odakle Milu Đukanoviću novac za pokrivanje duga prema Atlas banci?” - Volim Podgoricu

,,Odakle Milu Đukanoviću novac za pokrivanje duga prema Atlas banci?”

entar za građansko obrazovanje(CGO) saopštio je danas da Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) treba da provjeri odakle predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću novac za pokrivanje duga prema Atlas banci.

Iz te NVO su saopštili da su danas uputili ASK, Inicijativu za pokretanje postupka provjere podataka iz Izvještaja o prihodima i imovini predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

“Crnogorska javnost je upoznata od strane Duška Kneževića, biznismena kojeg crnogorski istražni organi potražuju, da je predsjednik Đukanović, imao dug na kartici u Atlas banci. U Đukanovićem saopštenju, koje izdaje u svojstvu predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), dana 23.01.2019, između ostalog, stoji: “Već sam u kontaktu s bankom u kojoj provjeravam vjerodostojnost informacije o dugu, i tražim instrukciju na koji način da izvršim tu svoju obavezu, ako ona stoji.” Nakon toga je javnost upoznata, od strane Atlas grupe, da je Đukanović dana 30.01.2019. vratio dug u iznosu od 16,358,00 eura, a što je i on sam potvrdio u emisiji “Ukrštene riječi” koja je emitovana na TV Prva dana 14.02.2019.”, istakli su iz CGO.

U saopštenju se dodaje da Zakon o sprječavanju korupcije propisuje obavezu ASK-a da vrši provjeru podataka iz izvještaja javnih funkcionera upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima.

“Upoređivanjem podataka iz posljednja tri izvještaja koje je Milo Đukanović predao ASK-usa ovim javno dostupnim podacima uočava se kontradiktornost. Naime, u tim izvještajima Đukanović nije prijavio ni dugove ni ušteđevinu. Dodatno, iz prijavljenih prihoda Đukanovića i njegove supruge nije moguće utvrditi kako je on imao odjednom 16,358.86 eura da uplati dug prema Atlas banci, jer su njihovi zvanični prihodi ograničeni. Iz ovog zaključujemo da izvještaji Mila Đukanovića u ovom dijelu ne sadrže tačne i potpune podatke, shodno Zakonu o sprječavanju korupcije, te je neophodno da ASK provjeri te izvještaje i odredi se prema ovoj i eventualnim drugim nepravilnostima u istom i sljedstveno tome preduzme zakonom propisane radnje”, kazali su iz CGO.

Iz te NVO su poručili žele da vjeruju da je u godišnjem planu ASK-a, za vršenje provjere podataka iz izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera, planiran i izvještaj Đukanovića, ali i da će Agencija po službenoj dužnosti, a ne samo po osnovu ove ili drugih podnešenih inicijativa pokrenuti prekršajni postupak zbog neprijavljivanja tačnih i potpunih podataka u istima.

“CGO se nada da će ASK urgentno procesuirati ovu Inicijativu imajući u vidu funkciju koju Đukanović obavlja i interes javnosti da upravo ASK da svoj stav o iznešenim navodima”, zaključuje se u saopštenju.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com