Home / NOVOSTI / Mladić stiže u Srbiju krajem marta?

Mladić stiže u Srbiju krajem marta?

Ratko Mladić mogao bi da dođe u Srbiju na privremenu slobodu krajem marta. On je zatražio od suda u Hagu da mu dozvole da na 25 godina od ubistva posjeti grob svoje ćerke Ane u Beogradu, a godišnjica je 24. marta.

Generalova odbrana podnijela je nedavno zahtjev da se Mladić pusti na sedam dana, kako bi obišao grobove ćerke, majke Stane, brata Milivoja i nekoliko bliskih rođaka. Uz zahtjev su priložili i garancije vlada Srbije i Republike Srpske da će nakon toga biti vraćen u pritvor u Ševeningenu.

Međutim, pitanje je i da li će sudsko vijeće za mjesec dana uspjeti da donese odluku, jer je tužilaštvo čekalo poslednji dan svog roka da dostavi odgovor na zahtjev odbrane. Prema proceduri, sad branioci treba da odgovore, a onda ponovo tužilaštvo da se izjasni o njihovom odgovoru. Tek posle toga sudsko vijeće razmatra zahtjev.

Mladićev branilac Branko Lukić kaže da se nadaju da će sudsko vijeće izaći u susret njihovom zahtjevu i na nekoliko dana pustiti generala na privremenu slobodu:

“Postoje humanitarni razlozi, koji sasvim opravdavaju naš zahtjev. Mladić je star čovjek, narušenog zdravlja i sasvim je na mjestu dozvoliti mu da obiđe te grobove. Takođe, nema šanse da pobjegne, jer bi bio neprestano nadgledan, a i ozbiljno je bolestan i ne može da se ne liječi. Takođe, Srbija je do sada svakoga sa privremene slobode vraćala u Hag. Zaista očekujemo da će ovo vijeće imati razumjevanja za razliku od onog prvostepenog, nerazumnog”, kazao je Lukić Novostima.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *