MUP: U saobraćaju VIŠE UDESA, manje poginulih - Volim Podgoricu

MUP: U saobraćaju VIŠE UDESA, manje poginulih

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori za 2018. godinu. Predstavljajući Izvještaj, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragan Pejanović kazao je da analiza ukazuje na to da je u prethodnoj godini stanje bezbjednosti na crnogorskim drumovima u znatnoj mjeri poboljšano u odnosu na prethodnu, 2017. godinu, te da je ukupno stanje zadovoljavajuće.

Naime, kako je kazao Pejanović, tokom 2018. godine smanjen je broj smrtno stradalih lica za 23,8 odsto, broj teže povrijeđenih lica je smanjen za 9,5 odsto, a broj lakše povrijeđenih lica za oko 2 odsto u odnosu na godinu ranije.

Pejanović je najavio nastavak aktivnosti, kako na planu prevencije, kroz zajedničke kampanje institucija, civilnog sektora i medija, tako i u dijelu represivnih mjera.

Akcenat će, kako je kazao državni sekretar, biti i na intenzivnijoj saradnji nadležnih isntitucija. S tim u vezi, u narednom periodu Ministarstvo prosvjete radiće na unapređenju rada auto škola i inoviranju testova za polaganje vozačkog ispita, a kroz zajedničke aktivnosti razmatraće se uvođenje edukativnih sadržaja u osnovnim školama, u cilju upoznavanja najmlađih sa saobraćajnom kulturom i propisima. Takođe, u dijelu nadležnosti Ministarstva zdravlja, radiće se na intenzivnijim zdravstvenim provjerama, kako bi se i u ovom segmentu dodatno pojačala kontrola, a u dijelu nadležnosti Ministarstva saobraćaja na provjeri i unapređenju horizontalne i vertikalne signalizacije.

Pejanović je najavio da će MUP u ovoj godini Vladi predložiti i izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, i na taj način dati doprinos i u normativnom dijelu, te da će Uprava policije formirati poseban odsjek za praćenje naplate prekršajnih naloga,ćime će se dodatno afirmisati kaznena politika. On je poručio da svi zajedno kao društvo moramo dati doprinos kako bi stepen bezbjednosti na crnogorskim putevima bio još veći.

Podsjetivši na činjenicu da glavni uzrok smrtnosti na našim putevima predstavlja ljudski faktor, pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević kazao je da će u 2019. godini saobraćajna policija nastaviti sa sprovođenjem intenzivnih aktivnosti, kako na preventivnom, tako i na represivnom planu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com