Dio opozicije Hanu: Bojkot izbora ako se ne formira tehnička Vlada - Volim Podgoricu

Dio opozicije Hanu: Bojkot izbora ako se ne formira tehnička Vlada 

Opozicija neće učestvovati u izbornim reformama i bojkotovaće naredne izbore ukoliko ne bude formirana tehnička Vlada, ocjenjeno je na sastanku dijela opozicionih lidera sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić podsjetio je da je EU posredovala i prilikom formiranja Vlade izbornog povjerena, ističući da tu pomoć očekuje i sada.

Ranko KrivokapićKrivokapić

On je ponovio da neće biti nikakvih razgovora o izbornim uslovima bez formiranja tehničke vlade.

“To je put da se raščisti mnogo toga u Crnoj Gori i da zajedno sa EU pokušamo dobiti prve nesporne izbore. Spremni smo da budemo oni koji pomažu da do toga dođe što prije. Crna Gora ima oruđa da joj se nikad ne ponovi autokratija koja će trajati tri decenije”, kazao je on novinarima nakon sastanka.

Komentarišući izjavu premijera Dsuška Markovića da tehnička vlada neće biti formirana, Krivokapić je kazao da su predstavnici vlasti slično govorili i uoči formiranja Vlade izbornog povjerenja 2015. godine.

“Tada je (Milo) Đukanović rekao da je to nemoguće pa je kasnije pristao. Isto će biti ako opozicija bude dovoljno zrela da zajedno artikuliše osnovne demokratske zahtjeve i preuzme odgovornost za postupak kroz tehničku vladu. Odbijanje DPS-a je uvijek na početku a hvaljenje na kraju tih procesa”, rekao je on.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović pozvao je na formiranje tehničke vlade i rekao da je to najmanje što opozicija traži u ovom momentu. Pozvao je opoziciju da stavi razlike po strani.

“Mi nismo neka beznačajna snaga u Crnoj Gori i na nama je da cijenimo sebe. Prvo dogovor o tehničkoj vladi prelaznog karaktera koja bi za godinu dana spremala uslove za fer izbore. Budemo li odbijeni mislim da će opozicija biti prinuđena da vuče zajedničke poteze. Ubijeđen sam da imamo snage da oni budu razumni i civilizovani”, kazao je on, ističući da će u surpotnom tražiti od opozicije da bojkjotuje sve izbore u Crnoj Gori.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pozvao je građane na proteste, ističući da je opozicija jednistvena u odbrani evropskih vrijednosti koje podrazumijevaju fer izbore.

On je kazao da je evropski komesar pokazao na sastanku da mu je jasno šta se dešava u Crnoj Gori.

“Ovo je privatna država zarobljena od strane nekoliko tajkuna i kriminalaca. Dužnost svih opozicionih lidera i partija je da vrate Crnu Goru od onih koji su je oteli. Ulica je jedino neokaljkano mjesto jer ovo nije parlament – ovo je samo zgrada. Na ulici treba da vratimo insitucije sistema”, rekao je on.

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić poručio da je afera “Koverat” potvrdila da je na svim ranijim izborima DPS imala prednost u odnosu na opoziciju.

Rekao je i da su zbog toga rezultati opozicije bili impresivni s obzirom u kakvim se uslovima takmičila.

Bečić je upozorio i da u Crnoj Gori traje najveća kriza u posljednjih 10 godina.

“Nismo imali političku, a u mnogo čemu ni pravnu odgovornost za sve ranije afere pa su nalogodavci i čelnici DPS-a samo ohrabrivani da nastave tako. Imali smo i žmurenje sa različitih strana na to što je DPS izigrao sve moguće dogovore sa opozicijom. Zbog svega toga na današnji dan imamo najveći stepen nepovjerenja u izborni proces”, kazao je on i naveo da će Demokrate nastaviti da organizuju proteste i time pokazuju nezadovoljstvo.

Vijesti

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com