Sudski savjet CG pokrenuo postupak: Da li je sudija iz Nikšića prekršio etički kodeks? - Volim Podgoricu

Sudski savjet CG pokrenuo postupak: Da li je sudija iz Nikšića prekršio etički kodeks?

Sudski savjet Crne Gore pokrenuo je postupak za utvrđivanje eventualnog kršenja Etičkog kodeksa od strane sudije Marka Blagojevića iz Osnovnog suda u Nikšiću, i taj postupak je u toku.

Ovo za portal Dijaspora potvrđeno iz Sudskog savjeta, uz pojašnjenje da je Komisija formirala predmet i proslijedila spise sudiji Blagojeviću na izjašnjenje.

Foto Screenshot FB/Marko Del Tintoreto

Protiv sudije Blagojevića je podnesena prijava za kršenje Etičkog kodeksa sudija, u kojoj se navodi da je svojim javnim istupima, kao i odlukama koje je donosio, kršeći pri tome, kako se navodi u prijavi, zakone Crne Gore, urušio ugled i dostojanstvo sudijske profesije.
Prijavu je, kako je ranije saopšteno, podnio Mirko Radojević, koji je u njoj naveo da je Blagojević, navodno, prekršio gotovo sve stavove Etičkog kodeksa sudija. Radojević je tada rekao da očekuje da nadležna Komisija Sudskog savjeta ispita i provjeri navode iz prijave.

(FOTO) SUDIJA BLAGOJEVIĆ OBRISAO SVE FOTOGRAFIJE SA FB I ODREKAO SE DEL TINTORETA: Prijava za kršenje Etičkog kodeksa

Smjernice sudijama za korištenje društvenih mreža

“Nakon prispijeća predmetnog izjašjnjenja, Komisija će zakazati sjednicu i razmatrati predmetnu inicijativu. Nakon toga se donosi odluka koja se objavljuje tek nakon pravosnažnosti”, navodi se u saopštenju Sudskog savjeta.

Pojašnjava se, takođe, da je tokom 2018. godine Komisiji za Etički kodeks sudija podnijeto ukupno 15 inicijativa za utvrđivanje povrede Etičog kodeksa sudija.

“Nakon sprovedenih postupaka, Komisija je u jednoj inicijativi utvrdila povredu, dok je u 14 inicijativa utvrđenoda sudije nisu povrijedile Etički kodeks. U jednom postupku Komisija je usvojila mišljenje, shodno smjernicama koje su 2018. godine zajednički pripremile i donijele Komisija za Etički kodeks sudija i Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca, uz ekspertsku podršku Savjeta Evrope kroz projekat “Odgovornst u pravosudnom sistemu”, navode iz Pravosudnog savjeta.

Smjernice sudijama za korištenje društvenih mreža

Pojašnjavaju da su u pitanju tri smjernice: smjernice u odnosu na pitanje dozvoljene granice korištenja naloga na društvenim mrežama sa aspekta profesionalne etike sudija i državnih tužilaca,  smjernice u odnosu na dozvoljene aktivnosti kojima se sudije i državni tužioci mogu baviti pored sudijske odnosno tužilačke aktivnosti, kao i smjernice u odnosu na pitanje učešća sudija i državnih tužilaca u političkim aktivnostima sa aspekta principa nezvisnosti i nepristrasnosti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com