Čak 53% preduzeća u Crnoj Gori ima samo jednog zaposlenog - Volim Podgoricu

Čak 53% preduzeća u Crnoj Gori ima samo jednog zaposlenog

Novim zakonom o privrednim društvima, čijeje usvajanje planirano za drugi kvartal, ostvaren je veliki napredak koji će preduzećima omogućiti da postanu ravnopravni učesnici na evropskom tržištu, ocijenjeno je najučerašnjem okruglom stolu u Privrednoj komori.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović saopštioje da sejedna od glavnih novina odnosi na izbor sistema upravljanja između jednodomnog i dvodomnog, u kojem, pored skupštine, postoji uprava i nadzor.

“Iako je dvodomni sistem dominantno rješenje u EU, moramo uvažiti činjenicu da u Crnoj Gori 85 odsto preduzeća ima do pet zaposlenih, a 53 odsto samo jednog, što čini neracionalnim nametanje obaveze ustanovljavanja skupštine”, ocijenio je Golubović i dodao da je opravdan zahtjev PKCG da inokosni organ upravljanja faktički obavlja funkciju skupštine, jer 76,1 odsto preduzeća su jednočlana društva.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kazala je da je zakon u novembru upućen Evropskoj komisiji na mišljenje, koje se očekuje naredne sedmice. Podsjetila je da je aktuelni zakon iz 2002. godine, prvobitno baziran na anglo-američkoj pravnoj tradiciji, pa je mijenjan šest puta.

“Česte izmjene i dopune doprinijele su i tome da je njegova sistematika postala nejasna rekla je Sekulić i dodala da je donošenje novog zakona ključno mjerilo za privremeno zatvaranje pregovora u Poglavlju šest Privredno pravo. Zakon mora biti u cjelini usklađen sa kompanijskim direktivama, koje su ključni pravni instrumenti u harmonizaciji nacionalnih kompanijskih prava i stvaranju uslova za adekvatan razvoj unutrašnjeg tržišta. To je bio povod da se uvede dvodomni sistem.”

Akademik i član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Jakša Barbić kazao je da je aktuelni zakon loš.

“Novi zakon je veliki korak naprijed. Dosta toga ste uradili što je EU tražila, ali će tu biti potrebno još dorada, jer nije ugrađeno baš sve što treba”, smatra Barbić i upozorava da ulaskom u EU Crna Gora pristupa tržištu od 500 miliona stanovnika, gdje pravila moraju biti ista za sve.

“Shodno hrvatskom iskustvu, savjetujem vam da uvijek imate neke norme koje će vam omogućiti da kažete stop za neke stvari”, rekao je Barbić, koji smatra da Crna Gora previse često mijenja propise, pa ,,investitor ne može da planira investiciju 30 godina, kada vi 50 puta promijenite propise i poreze.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com