Državni službenik dužan da se uzdržava od javnog ispoljavanja političkih uvjerenja - Volim Podgoricu

Državni službenik dužan da se uzdržava od javnog ispoljavanja političkih uvjerenja

Zakonom o državnim službenicima i namještenicima propisano je da je službenik, odnosno namještenik dužan da se uzdržava od javnog ispoljavanja političkih uvjerenja.

Mišljenja smo da nije do kraja precizirano da li je državni službenik obavezan da se uzdržava od ispoljavanja svojih političkih uvjerenja u svakoj prilici ili samo prilikom obavljanja poslova ocijenila je Služba kadrovskih i opštih poslova Skupštine Crne Gore, u odgovoru Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Odbor je tražio od Službe kadrovskih i opštih poslova Skupštine informaciju o mogućim nedorečenostima i nedostacima u važećim propisima koji otežavaju njihovu primjenu, kao i probleme koji su konstatovani u praksi. Služba je navela da je nejasnoće zapazila prilikom primjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

“Ukazujemo na to da su i odredbe koje se odnose na teže povrede službene dužnosti povezane sa članom 9 stav 2 Zakona, pa bi ih, u slučaju eventualnih izmjena, trebalo upodobiti”, navodi se u odgovoru Službe.

Istaknute su i sugestije kada je u pitanju Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Služba je podsjetila da je članom 33 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano da se u državnim i organima državne uprave, lokalne samouprave, lokalne uprave, javnim preduzećima, ustanovama i državnim fondovima, od raspisivanja do održavanja izbora, mogu izuzetno zaposliti osobe na određeno vrijeme, odnosno zaključiti ugovor za obavljanje privremenih i povremenih poslova, radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta.

“Mišljenja smo da se iz ovog člana ne može zaključiti da li se od raspisivanja do održavanja izbora može pokrenuti postupak zapošljavanja na određeno, odnosno neodređeno vrijeme putem javnog ili internog oglasa, zatim postupak zapošljavanja pokrenut prije raspisivanja izbora nastaviti i nakon raspisivanja a prije održavanja izbora i u tom smislu donositi odluke o izboru kandidata, kao i rješenja o zasnivanju radnog odnosa odnosno rješenja o raspoređivanju, te da li se može zaključiti ugovor o djelu ili ugovor o volonterskom radu”, navodi Služba u odgovoru Odboru.

Kada je u pitanju zaključivanje ugovora za obavljanje privremenih i povremenih poslova, Služba smatra da oni ne mogu biti predviđeni aktom o sistematizaciji radnih mjesta, jer su takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini, i koriste se za potrebe obavljanja poslova koji ne zahtijevaju posebno znanje i stručnost.

Članom 33 stav 2 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano je, podsjeća Služba, da su organi i pravna lica dužni da sve odluke o zapošljavanju koje su donijete u skladu sa zakonima kojima se uređuju radni odnosi, prava i obaveze državnih službenika i namještenika i obligacioni odnosi sa kompletnom pratećom dokumentacijom, dostave Agenciji u roku od tri dana od donošenja odluke.

“Nije precizirano šta podrazumijeva kompletna prateća dokumentacija imajući u vidu da se prilikom sprovođenja oglasa formira predmet koji podrazumijeva brojnu dokumentaciju prikupljanje dokumentacije kandidata (diploma, potvrde, uvjerenja sudova..), izvodi iz kaznene evidencije kandidata, donošenje odluka o pokretanju popune radnog mjesta, određena rješenja, izvještaji komisije, odluke o izboru… “, navodi Služba kadrovskih i opštih poslova Skupštine, dodajući da se radi ispravnog tumačenja i pravilne primjene člana 33 Zakona obraćala Agenciji za sprečavanje korupcije radi davanja mišljenja.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com