KOGA JE SVE KNEŽEVIĆ PLAĆAO: Na platnom spisku Atlas grupe pola DPS, bivši ministri, ambasadori…. - Volim Podgoricu

KOGA JE SVE KNEŽEVIĆ PLAĆAO: Na platnom spisku Atlas grupe pola DPS, bivši ministri, ambasadori….

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, za kojim je tužilaštvo raspisalo potjernicu zbog sumnji da je organizator grupe koja se bavila pranjem novca i utajom poreza, godinama na svom platnom spisku ima veći broj visokih funkcionera vladajućeg DPS-a, koji su rukovodili njegovim privatnim kompanijama ili bili zaduženi za najpovjerljivije poslovne operacije.

Knežević danima javno priželjkuje rascjep u vladajućoj stranci i polaže nade u, kako kaže „zdravo tkivo“ DPS-a, na čelu sa premijerom Duškom Markovićem. Neki od visokih funkcionera DPS su godinama pokrivali najodgovornije funkcije u njegovim firmama, bili zaduženi za rukovođenje, i po svemu sudeći kod predsjednika Atlas grupe, kao poslodavca, uživali veliko povjerenje imajući u vidi funkcije koje su pokrivali. Sada iz DPS-a Knževića nazivaju odbjeglim tajkunom, beskrupuloznom osobom koja se iz Londona služi neistinama i intrigama da se ne bi suočio sa istragom o višemilionskim pronevjerama. Optužuju ga i da je sam kriv za propast svoje imperije iako su na čelu njegovih kompanija godinama bili upravo visoki funkcioneri upravo DPS-a.

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović bio je 2007. izvršni direktor Kneževićeve firme “Ridley Park” iz Podgorice. Među osnivačima ove kompanije bile su dvije of-šor firme: “Cosmos ltd.” i “Newcom Worlwide ltd.”, povezane, takođe, sa Kneževićem, dok je treći osnivač bio Grk Teodoros Karagiannis. Firma “Ridley Park” je gazdovala drugom Kneževićevom firmom “Attika Land”, koja je trebalo u Budvi da gradi luksuzno naselje iznad plaže Mogren.

Časlav Vešović, Pireus bankaČaslav Vešović kao direktor Kneževićeve firme uknjižio višemilionski zalog kod Pireus banke

Vešović danas pripada mlađoj generaciji visokih funkcionera DPS-a u glavnom gradu Crne Gore.

“Vijesti” su došle u posjed izvoda iz registra zaloga iz maja 2007. prema kojem je upravo on bio ovlašćeno lice firme “Ridley Parka” kada je založen 100-postotni udio u “Attika Landu”, procijenjene vrijednosti nešto veće od šest miliona eura, a u korist grčke Pireus banke.

Prije firme “Ridley Park”, kompanijom “Attika Land” je gazdovala of-šor firma “Fiesta Investmemnt ltd.” registrovana na Mauricijusu, koju Amerikanci i crnogorski tužioci sumnjiče u korupcionaškoj aferi “Telekom” iz 2004. godine.

Na visokim položajima u kompanijama Atlas grupe, tokom i poslije diplomatske službe, bio je dugi niz godina bivši generalni direktor RTVCG Goran Sito Rakočević, čiji je sin Nikola Rakočević danas jedan od uzdanica mlađe generacije DPS-ovih parlamentaraca.

Kompanija “Fiesta investments” čitavu je deceniju posredovala u emitovanju satelitskog programa RTCG. Ova of-šor kompanija, čiji vlasnik i adresa nikada pouzdano nijesu utvrđeni jer su njene adrese bile od Podgorice, preko Londona do Mauricijusa, potpisala je 1998. godine ugovor o zakupu satelitskih kapaciteta sa RTCG, čiji je tadašnji generalni direktor bio Goran Rakočević.

Rakočević je i tokom diplomatske službe u Zagrebu bio član Odbora direktora Kneževićevog Jadranskog sajma (u centru Budve), po osnovu kojeg je Knežević obezbijedio najvrednije kolaterale date u korist grčke Pireus banke, što njegovi kritičari iz DPS-a sada nazivaju izvlačenjem novca i pljačkanjem deponenata.

Rakočević je bio i u upravi Jadranskog sajma od septembra 2011. do maja 2016. godine.

Visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković bio je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Mediteran, a njegov bratanićIvan Vuković je od prošle godine gradonačelnik Podgorice. Predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore profesor dr. Mladen Vukčević bio je svojevremeno, prije Vukovića, dekan Kneževićevog Pravnog fakulteta na Univerzitetu Mediteran, a danas je prema podacima sa veb sajta samo predavač.

Rektor Univerziteta Mediteran bio je i Slobodan Backović, bivši ministar prosvjete, a među dekanima i predavačima Kneževićevog Fakulteta za turizam u Baru, prije imenovanja na ministarsku funkciju, bila je visoka funkcionerka DPS-a iz Bara Sanja Vlahović, koja je danas ambasadorka Crne Gore u Rimu.

Direktor Knežćevićeve Bolnice Meljine bio je Budimir Šegrt, koji je nakon togan postao DPS-ov ministar zdravlja a sada je ambasador u Poljskoj. Kneževiće je nedavno kazao da mu Milo Đukanović tražio da Šegrt bude direktor Meljina, i da su on i predsjednik DPS-a zajedno planirali da razvijaju taj posao.

Milo da kaže ko mu je rekao povjerljivu informaciju

U jučerašnjoj dopuni krivične prijave protiv guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića i privremene upravnice Atlas banke Tanje Terić, koju je odbrana Duška Kneževića podnijela Višem državnom tužilaštvu prije tri dana, traži se da se kao svjedok ispita i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Oni navode da predsjednik nema nikakva ustavna ovlašćena koja su u vezi sa bankarskim sektorom, ali da je u emisiji “Ukrštene riječi”’ koja je emitovana 14.02.2019. godine na televiziji Prva, izjavio da ima saznanja da će u postupku dokapitalizacije učestvovati lice koje nije akcionar banke.

“Ovakvu informaciju predsjednik nije mogao dobiti službenim putem, pa je odbrana predložila da ga tužilaštvo ispita na okolnost odakle mu je ova informacija poznata. U dopuni krivične prijave Radoje Žugić i Tanja Terić se terete da su nezakonito predsjedniku Crne Gore prenijeli ovu informaciju”, saopšteno je iz Atlas grupe.

 

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com