Najmlađa ima 20 GODINA: Evo koliko se u ZIKS-u nalazi ZATVORENICA na izdržavanju KAZNE - Volim Podgoricu

Najmlađa ima 20 GODINA: Evo koliko se u ZIKS-u nalazi ZATVORENICA na izdržavanju KAZNE

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ZIKS na izdržavanju kazne zatvora trenutno se nalazi 13 zatvorenica, koje su smještene u organizacionoj jedinci Kazneno-popravni dom Podgorica u Odjeljenje za žene. U decembru prošle godine, prema podacima ZIKS-a, bilo je takođe 13 žena na izdržavanju kazne, dok ih 2016. godine bila 21, a u istrazi je bilo 14 pritvorenica.

Kako je saopšteno Vikend novinama iz ZIKS-a, najmlađa zatvorenica koja se nalazi na izdržavanju kazne zatvora ima 20, dok najstarija zatvorenica ima 68 godina. Najmlađa zatvorenica, prema podacima iz 2016. godine, je imala 23 godine.

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija sve zatvorenice koje su radno sposobne su i angažovane.

“Trenutno je radno angažovano deset zatvorenica. Radna angažovanja se odnose na uslužne djelatnosti, održavanju higijene, kao i radno angažovanje u krojačkoj radionici, vešeraju i biblioteci”, kazali su iz ZIKS-a za Vikend novine.

Odjeljenje za žene posjeduje sedam soba za smještaj zatvorenica, koje su opremljene sa dva ili tri kreveta. Trenutni smještaj zatvorenica je, kako su saopštili, po dvije zatvorenice u sobi.

Vrlo rijetka pojava u penološkoj praksi ZIKS-a, kako navode, je povreda pravila o kućnom redu zatvorenica.

“U toku prethodne godine protiv zatvorenica sprovedena su tri disciplinska postupka i radi se o povredama pravila ponašanja koji su po samoj prirodi blažeg karaktera”, kazali su iz ZIKS-a.

U 2018. godini, među zatvorenicama na izdržavanju kazne zatvora, nije bilo slučaja porođaja.

Zatvorenice su na izdržavanju kazni zbog različitih krivičnih djela: ubistvo, pokušaj ubistva, razbojništvo, prevare, krađe.

Takođe, neke od zatvorenica su na izdržavanju kazne zbog nasilničkog ponašanja, kao i zbog krivičnog djela teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja.

Zatvorenica sa najdužom kaznom zatvora Selma Ajkunić, u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, osuđena je zbog krivičnog djela ubistvo na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina. Apelacioni sud potvrdio je presudu Selmi Ajkunić zbog ubistva Radomira Pavićevića u Baru osudio je na 11 godina zatvora.

(Dnevne Novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com