Šegrt odgovarao na pitanja specijalnog tužioca, advokata odbrane i suda - Volim Podgoricu

Šegrt odgovarao na pitanja specijalnog tužioca, advokata odbrane i suda

 

Bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt kazao je da mu je Ticijano Masu, počasni konzul Malte u Crnoj Gori, tokom razgovora na kafi u jednom lokalu u Podgorici, da će firma Patriot Difens Grup pružiti usluge obezbjeđenja Demokratskom frontu tokom i nakon izbora u oktobru 2016. godine.

On je danas svjedočio u nastavku suđenja optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora, a potom odgovarao na pitanja specijalnog tužioca, advokata odbrane i suda.

„Gospodin Ticijano Masu me pozvao da se vidimo. Vidjeli smo se u Podgorici i popili kafu. Masu mi je rekao da je prijatelj s ljudima koji imaju firmu za obezbjeđenje lica, Patriot Defense Group, da im je centrala na Floridi, a da je direktor te firme njegov prijatelj, te da ga je konstulovao da li da prihvati neki posao u Crnoj Gori. Rekao je da je bilo više poziva od jedne opozicione partije iz Crne Gore, koja je tražila uslugu, koja se sastojala u tome da pretpostavljaju da će aktuelna vlast izgubiti izbore, te da neće mirnim putem predati vlast, te da oni traže podršku da im Patriot Defense Group urade planove evakuacije. Radilo se o bivšim agentima i operativcima CIA-e. Rekao mi je i da je prijatelju sugerisao da taj posao ne prihvati, jer je on prijatelj Crne Gore. Shvatio sam da je to informacija koju treba prenijeti. Bio sam tada član vlade i prenio sam je potpredsjedniku vlade za politički sistem Dušku Markoviću“, kazao je Šegrt.

Dodao je da ga Marković nije pitao ništa u vezi toga, već samo saslušao. U vezi događanja 16. oktobra 2016. i hapšenja koja su uslijedila, Šegrt je naveo da je iz medija za to saznao.

Advokat Radonja Drakulović smatra da se iz Šegrtovog iskaza može zaključuti da bezbjednost Crne Gore nije bila ugrožena 16. oktobra. Advokat Dušan Radosavljević je zatim predložio da se kao svjedok sasluša Duško Marković, sadašnji predsjednik Vlade Crne Gore. „On je osoba kojoj je Šegrt prenio informaciju. Imamo čitav lanac informacije koja se svakom sljedećom interakcijom mijenja. Marković treba da kaže šta je tačno čuo od Šegrta“, kazao je advokat.

Nakon što je na suđenju izvšen uvid u evidenciju o prelascima državne granice Arona Šaviva, Džozefa Asada, Jorama Friga i Viktora Emanuela Ričardsona, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je prokomentarisao.

On je naveo da je Šaviv prvi put ušao u Crnu Goru 26. jula 2016, te da je do novembra te godine boravio u našoj zemlji 14 puta.

„Njegovi boravci bili su kratki, najduže dva ili tri dana. On je došao u Crnu Goru 25. septembra, dan prije odlaska Saše Sinđelića za Moskvu, a napustio Crnu Goru 29. septembra i otišao u Beograd, nekoliko dana prije dolaska Šišmakova. Tokom oktobra dolazi tri puta, i na dan izbora. Crnu Goru je napustio dan nakon izbora”, primijetio je Katnić.

Advokat Nikola Bulatović tokom ročišta kazao je da se ne dozvoljava saslušanje bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

“Sa druge strane saslušavamo 14 svjedoka po zahtjevu tužilaštva, koji nemaju veze s optužnicom”.

On je kazao da je izvedeno “više od 300 dokaza na zahtjev tužilaštva, a računajući pozive i poruke, to je više od 300.000, možda i više od 500.000 dokaza”.

“Računajuću predložene dokaze odbrane, izvedeno ih je manje od 10. Poseban primjer je način ispitivanja saradnika (Saše) Sinđelića i vještaka Predraga Boljevića, pri čemu je odbijeno stotinu pitanja odbrane. Ne dozovoljava se ni salušanje bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića”, rekao je Bulatović.

On je tražio i izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića, ali je njegov zahtjev, kao i zahtjev za izuzeće sudskog vijeća i predsjednice vijeća, odbijen.

Suđenje se nastavlja sjutra.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com