Čeka se odluka o otvorenoj prodaji akcija: Ko može učestvovati u dokapitalizaciji Atlas banke? - Volim Podgoricu

Čeka se odluka o otvorenoj prodaji akcija: Ko može učestvovati u dokapitalizaciji Atlas banke?

Uskoro bi trebalo da bude i zvanično potvrđena neuspješna zatvorena emisija akcija Atlas banke za postojeće akcionare, pošto nakon 30 dana od raspisivanja poziva nijesu izvršeni ni upis, ni uplata potrebnih sredstava.

Privremena upravnica Tanja Terić će, nakon toga, zatražiti odobravanje nove javne ponude za dokapitalizaciju Atlas banke zainteresovanima koji nijesu postojeći akcionari ove finansijske kompanije pod privremenom upravom koju je uvela Centralna banka Crne Gore.

“Kako su postojeći akcionari banke u prvoj emisiji akcija imali pravo preče kupovine, oni ovo pravo više nemaju, kao ni pravo kupovine dodatno emitovanih akcija”, saopšteno je FOS-u iz Centralne banke Crne Gore.

Podsjećamo, iz Atlas grupe je juče saopšteno da postojeći akcionari Atlas banke hoće da je dokapitalizuju, te da će se svi drugi potencijalni investitori suočiti sa tužbama.

Tvrde da nisu dobili odgovor na pismo kojim su se još prošle sedmice obratili premijeru Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru Centralne banke Radoju Žugiću i privremenoj upravnici Atlas banke Tanji Terić.

„Kako nije bilo nikakvih odgovora od institucija, akcionari su preko svog pravnog zastupnika odlučili da pored već postojećih tužbi za uvođenje privremene uprave, te krivičnih prijava protiv nadležnih, podnesu i tužbe protiv odluke privremene uprave vezane za dalju dokapitalizaciju, kao neosnovanu i nezakonitu“, kazali su iz Atlas grupe.

Iz CBCG za naš portal pojašnjavaju da će u narednom periodu u dokapitalizaciji Atlas banke moći da učestvuju sva pravna i fizička lica, uključujući i državu.

“Akcije emitovane u postupku dokapitalizacije banke moći će da kupe samo lica koja od Centralne banke Crne Gore prethodno pribave odobrenje za sticanje kvalifikovanog učešća, u skladu sa Zakonom o bankama. Pored sredstava koja su predmet uplate za potrebe akcijskog kapitala kojima se obezbjeđuje potreban nivo sopstvenih sredstava, novi akcionari za normalno funkcionisanje banke, pored finansijskih i poslovnih aktivnosti, moraju imati i dobre novčane izvore i tokove, koji su neophodni za dalji nastavak uspješnog poslovanja banke”, navodi se u odgovorima.

Iz CBCG nisu odgovorili na naše pitanje da li prilikom prijava na javni oglas postoje subjekti koji mogu na neki način mogu biti privilegovani, odnosno mogu imati prednost u odnosu na druge, te kako se postupa u situaciji ukoliko više strana bude zanteresovano da ponudi potrebni novac za dokapitalizaciju.

Kako su kazali, ukoliko predstojeća emisija akcija banke bude uspješna, novi akcionari imaće kontrolu nad bankom, shodno učešću od preko 50 odsto u akcijskom kapitalu banke.

Privremena uprava Atlas banke donijela je 18. januara odluku o zatvorenoj dokapitalizaciji Atlas banke od 22 miliona eura.

U odluci o zatvorenoj ponudi emisije akcija postojećim akcionarima po osnovu prava preče kupovine navodi se da će biti emitovano 88,71 hiljada običnih akcija nominalne vrijednosti 248 eura.

Centralna banka je 7. decembra uvela privremenu upravu Atlas i Invest banku Montenegro (IBM), u koju je kasnije uveden stečaj.

U međuvremenu se objema bankama bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca.

(FOS Media)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com