376 DANA BORBE ĐURIŠIĆA U JEREVANSKOJ: “Vlastima nisam problem ja, već lavina koja će krenuti kad ja POBIJEDIM” - Volim Podgoricu

376 DANA BORBE ĐURIŠIĆA U JEREVANSKOJ: “Vlastima nisam problem ja, već lavina koja će krenuti kad ja POBIJEDIM”

-Svako od nas može biti Vanja Đurišić. Moja pobjeda neće biti samo moja već cjelokupnog slobodnog crnogorskog naroda, kaže Vanja Đurišič

Borba porodice Đurišić, koja se odvija u Jerevanskoj ulici na Zabjelu, traje od 19. decembra 2016. godine. Nemajući, kako navodi Vanja Đurišić, drugi način za ostvarivanje svojih prava, on sa svojom porodicom već 376. dana provodi dane na svojoj imovini koju mu je Glavni grad, kako kaže, bespravno uzeo.

Krajem 2016. godine, porodica Đurišić je radikalizovala svoju pravnu bitku sa Glavnim gradom, zaustavljajući saobraćaj u Jerevanskoj ulici koja je dijelom izgrađena na njihovoj parceli. Vidjevši, kako kažu, da gradske vlasti ne rade ništa kako bi ubrzali proces, porodica Đurišić je nastavila sa svojom borbom sve do 17. aprila 2018. godine kada su počeli sa ograđivanjem svog zemljišta, trajno onemogućavajući prolaz automobilima i pješacima.

Vanja Đurišić okrivljuje upravne organe Glavnog grada zbog nesavjesnog rada, napominjujući da je ovaj problem mogao biti davno riješen samo da su pravosudni organi ispravno ispunjavali svoje dužnosti.

‘-Opština se poziva na sporazum sa falsifikovanim potpisom mog oca, a to je i već dva puta dokazano na sudu.A čak i da je potpisan, sporazum nije dokument koji u katastru može služiti kao dokaz o eksproprijaciji ili isplati nadoknade. Oni su mene tužili, ali ovdje nema nikakvog spora.Svako ima pravo da kaže za moju đedovinu da je njegova ali to i dalje ne čini tu zemlju istinski njegovom, kaže Điurišić u razgovoru za portal Volim Podgoricu.

Iako ga često upitaju zašto se tek sada sjetio svog posjeda podsjeća javnost da se njegova porodica efektivno sudi sa Glavnim gradom duže od 25 godine, tačnije od 1992. godine kada je njegov otac započeo suđenje. Poručuje da će ostati na svom posjedu sve dok sudski sistem ne bude radio u korist naroda i svojih građana.

Crnogorsko pravosuđe Đurišić kvalifikuje kao korumpirani sistem u kom stotinu pravnika tumači isti član zakona na stotinu načina, ali im poručuje da su u njegovom slučaju, kako kaže – potpuno matirani. Gradonačelnika Ivana Vukovića smatra najodgovornijim za ispaštanje svoje porodice a napominje i da se obratio i predsjedniku Crne Gore koji se oglušio na njegova pitanja.

-‘Funkcija koju obavlja Ivan Vuković nije nimalo naivna, on mora da vodi brigu o svim građanima. Ukoliko nije dorastao svom poslu, već je samo partijski vojnik koji puko izvršava naređenja svojih pretpostavljenih, neka ponudi ostavku jer očigledno je da kršeći zakon ne služi kao dobar primjer, kaže Đurišić. 

Zbog prekida telekomunikacijskih veza u decembru 2017. u zatvoru je proveo 121 dan. Prostor je dijelio, kako kaže, sa ubicama, pedofilima i kriminalcima ali za sebe govori da ima slobodu koju mu nijedna tamnica i sud ne može oduzeti.

‘-Za mene ne postoji zatvor, mene ne mogu da utamniče. Veći mi je problem bila situacija moje porodice, i oni su bili u nekom zatvoru taj 121 dan, možda i gorem nego onaj u kojem sam ja bio. Ne postoje lanci koji bi mogli da me zatvore. Taj način na koji živim mi daje snagu da nastavim da se borim za porodicu. A ako iko nađe jednu rečenicu koja mene diskredituje po pitanju tih kablova, za koje tvrdim da ne postoje na mojoj zemlji, poklanjam mu sve, bez ikakvih potraživanja,objašnjava Đurišić.

On poručuje i medijima da “ne smiju koristiti netačne pojmove”, podsjećajući da njegova imovina nije bila ograničina nikakvim ogradama kako su pojedini portali prenijeli tokom poslednjeg pokušaja da državni organi, po njegovim riječima, bespravno uđu na njegov posjed.

Dalje  navodi da, iako uz njegovu borbu često stanu i opozicione partije, on nije član nijedne političke grupaciju a društvo mu mogu praviti svi građani koji žele pravdu.

‘-Na mojoj imovini se brani Ustav i pravni sistem Crne Gore, ko god dođe, dobro je došao, bio on pojedinac ili politička partija.I neprijatelj je dobrodošao, imaće i on svoju ulogu ovdje. Svako spajanje mog imena sa politikom je podmetačina i neistina, tvrdi Đurišić. 

Povodom pritužbi na njegovo ime u vezi uništavanja državnog zemljišta za portal Volim Podgoricu govori, kaže:

– Za dio ulice koji sam prekopao optužuju me da uništavam javno dobro, međutim Ustav Crne Gore mi garantuje pravo na privatnu svojinu i istinski ja sam samo obrađivao svoju zemlju koja mi je ostala od mog oca i mojih đedova. Ne može istovremeno biti javna površina i privatna svojina.Ko god hoće, to može provjeriti u Listu o nepokretnosti.

Tvrdi i da je u decembru 2017. godine bez dokaza podignuta optužnica a zbog toga okrviljuje tužioca Vukasa Radonjića i upozorava ga da će  zbog nelegitimnog djelovanja upravo njegove kolege tada podići optužnicu protiv Radonjića

Tužilac Radonjić je bez ijednog dokaza, po naredbi, podigao optužnicu za navodni prekid telekomunikacijskih veza a ostali korumpirani učesnici u pravosudnom sistemu su potvrdili presudu.Ali moramo biti svjesni da su svi ti pritisci, hapšenja, privođenja i moj boravak u zatvoru služili samo kao prepad za narod Crne Gore sa sličnim ili istim problemima, kaže naš sagovornik. 

Đurišić je svjestan da njegova borba, kako navodi, do slobode i pravde može djelovati neprijatno komšijama i prijateljima  ali im poručuje da budu strpljivi jer je, po njegovim riječima, ovo je jedini način za ostvarenje ličnih i zajedničkih prava. Gradske vlasti upozorava da parcela na kojoj se trenutno nalazi nije jedina koju posjeduje u ovoj ulici.

Ukoliko se nešto ne promijeni biću primoran da zaštitim i ostalu imovinu i stvoriće se još bespotrebnih komplikacija.Ja sam ovdje i ostaću ovdje dok se ovo ne riješi.Od sugrađana ne tražim da mi pomognu ali neka se potrude da shvate moju borbu, i da shvate da ja nisam prava adresa za ostvarivanje njihovih prava, poručuje. 

Ponavlja da vlastima nije problem isplata zemljišta, već njihovo saznanje da, ako porodica Đurišič iz ove priče izađe kao pobjednik, pokrenuće se lavina ljudi sa sličnim i istim problemima, koji će po uzoru na Vanju tražiti i svoja Ustavom zagarantovana prava.

‘-Ja sam samo tata i suprug, a tek onda građanin Podgorice. Svako od nas može biti Vanja Đurišić. Strah je đavolja rabota, oduprite se i stanite ispred svojih prava i slobode. Moja pobjeda neće biti samo moja, već cjelokupnog slobodnog crnogorskog naroda, poručuje Đurišić. 

Radoš Živković

3 komentara

  1. Ђуришићи су светионик свима онима којима лоповска власт и хуље које се питају са нашим животима упропашћава будућност дјеце и њиховог потомства.

    1. Aj ne lupaj. Svetionik treba da bude posten cojeka ne prevarant ka djurisic. Vlast treba da odgovara za ovakve propuste ali ne pravite heroja od djurisica.znamo se nismo svi iz pljevalja i mojkovca.

  2. Ti si hostapler. Koji hoce od nas gradjana pare. Hoces da ti se plsti kvadrat zemlje po 200e koja ti je vec placena.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com