Cijenu struje povećavaju, minimalna zarada i dalje 193 eura - Volim Podgoricu

Cijenu struje povećavaju, minimalna zarada i dalje 193 eura

 

Cijena struje biće povećana, a novi tarifni paketi počeće da važe najvjerovatnije od 1. maja, dok minimalna zarada ostaje na nivou od 193 eura, ali će o njoj biti nastavljeni pregovori.

To su saopštili članovi Socijalnog savjeta nakon jučerašnje sjednice. Predstavnici Elektroprivrede, Ministarstva ekonomije i Regulatorne agencije za energetiku ostali su pri stavu da će struja poskupiti u osnovnom paketu, ali ne i za potrošače koji troše mjesečno manje od 300 kilovat časova, što je na nivou naučne fantastike za one koji stalno žive u tim kućama ili stanovima.

Predstavnici oba sindikata tražili su da se odustane od novog povećanja cijene struje, jer je ona već povećana početkom godine zbog nove stavke za takozvane obnovljive izvore energije i rasta iznosa za mrežne usluge. Novo poskupljenje struje za osnovni paket trebalo bi da bude 2,7 odsto.

Predsjedavajući Socijalnog savjeta i ministar rada i socijanog staranja Kemal Purišić kazao je da nijesu mogli postići konsenzus o najavljenom poskupljenju cijena električne energije, pa jedino što mogu uraditi je da prate nove odluke o tome kada će početi da važe novi tarifni paketi i za koliko će kojim grupama potrošača cijene biti povećane.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica kazao je da je rasprava o cijeni struje trajala tri sata, da su tokom nje predstavnici sindikata iznosili uvjerljive argumente protiv novog rasta i da on očekuje da će biti uvaženi. On je kazao da odluku o odlaganju poskupljenja sa 1. aprila na 1. maj treba da donese odbor direktora EPCG, a da će do tada imati još jednu sjednicu Socijalnog savjeta. Međutim, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović, kazao je da su na sjednici objasnili sve razloge zbog čega su donosili takve odluke i da smatra da je socijalnim partnerima jasnija situacija kada se govori o poskupljenju struje.

“Potvrdili smo utisak koji smo imali da postoji potreba za dodatnim informisanjem javnosti koja se tiče svih ovih izmjena i da je na taj način dodatno opravdan zahtjev koji smo imali prema EPCG, a tiče se odlaganja primjene tarifnih paketa”, rekao je Vujović, ponavljajući da za domaćinstva koja troše manje od 300 kilovata mjesečno neće biti poskupljenja.

Ništa novo juče nije bilo na temu povećanja minimalne zarade a što sindikati i SDP traže već treću godinu. Ponovo su izrečene priče koje se ponavljaju već godinama o tome da se svi slažu da minimalnu zaradu treba povećati, ali da treba uraditi dodatne analize i da poslodavci svoju podršku uslovljavaju uvođenjem neoporezivog dijala zarade ili smanjenjem poreza i doprinosa na zarade. Purišić je naveo da će predsjedništvo Socijalnog savjeta u narednih mjesec dana o mogućem povećanju minimalne zarade razgovarati sa Vladom, i da se nada da će neki dogovor biti postignut. “Sindikati i poslodavci su završili svoje analize, ali nije Ministarstvo finansija. Ovlastili smo predsjedništvo da nastavi pregovore sa Vladom i Ministarstvom i da u narednih mjesec dana pokušamo naći dogovor o povećanju uz ove alternative o smanjenju doprinosa”, kazao je Purišić.

Ovo je treća sjednica Socijalnog savjeta na kojoj su donijeti skoro istovjetni zaključci o novim analizama i krugovima pregovora. Sadašnji iznos minimalne zarade utvrđen je 2013. i od tada ga je obezvrijedila inflacija. Crna Gora ima najnižu minimalnu zaradu u regionu iako se vlada hvali liderstvom po ekonomskom rastu. Zarubica je rekao da su sindikati predali ozbiljno urađenu analizu o povećanju minimalne zarade na polovinu prosječne, a poslodavci o potrebi smanjenja dažbina na zarade.

“Ministarstvo finansija u narednih mjesec dana traba da analizira i usaglasi oba modela, kako bismo bili spremni da na novoj sjednici nakon tog roka donesemo konačnu odluku i predložimo je Vladi na usvajanje”, kazao je Zarubica.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić juče je kazao da je njihov stav o poskupljenju struje taj “da svi zajednički treba da snosimo odgovornost”.

“Da li je opravdano neka ostane na tome da odgovore oni koji su nadležni za to. Da li pozdravljam poskupljene, naravno da ne”, kazao je Nikolić.

1 komentar

  1. Amazing! This might be a definite of the very useful sites We have ever appear across about this topic. Essentially Fantastic. I am also a specialist in this matter therefore I can easily comprehend your own hard work.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com