EPCG nas snabdijeva JEFTINOM DOMAĆOM STRUJOM, a diže cijene, ZBOG ČEGA?! - Volim Podgoricu

EPCG nas snabdijeva JEFTINOM DOMAĆOM STRUJOM, a diže cijene, ZBOG ČEGA?!

Nakon najavljenog poskupljenja električne energije, nezavisni eksperti su, čini se s razlogom, postavili pitanje – šta je razlog novog, po njima nepotrebnog nameta crnogorskim građanima?!

Naime, nezavisni eksperti za oblast energetike i finansija, tvrde da nije postojao realan razlog za poskupljenje struje.

-Odluku o povećanju cijene struje donijeli smo nakon brojnih analiza, a glavni razlog su cijene električne energije na međunarodnim berzama, tvrdi direktor Elektroprivrede Crne Gore Igor Noveljić, ali pri tome ne navodi da EPCG, svoje građane snabdijeva strujom iz vlastitih izvora.

Krajem prošle godine objavljeno je da je Elektroprivreda od početka 2018. godine ostvarila dobit veću od 50 miliona eura zbog izuzetno povoljnih hidrometeorolških uslova.

Prema zvaničnim podacima Eurostata, cijena električne energije za crnogorska domaćinstva u 2018. godine u odnosu na 2017. godinu povećana je za cijelih 5,5 odsto.

Pti tome, na Budimpeštankoj berzi, cijena električne energije za 2018. godine bila je svega 1,26% skuplja u odnosu na 2017. godinu (zvanični podatak sa HUPX).

-Što znači da je EPCG proizvodila jeftinu domaću električnu energiju iz velikih hidroelektrana koju je izvozila i na tome pravila profit. Rezime: jeftina domaća električna energija se izvozi, dok se za crnogorska domaćinstva cijena električne energije povećava, uprkos rekordnoj proizvodnje te iste jeftine domaće električne energije, navodi se u analizi na FB strani Fidelity conulting-a.

Postavlja se pitanje, dodaje se, zašto se cijena struje za crnogorska domaćinstvau 2018. godini povećala skoro pet puta više nego je to iznosilo povećanje struje na referentnoj međunarodnoj berzi, dok je EPCG istovremeno izvozila jeftinu domaću struju u godinama kada prosječne plate i penzije stagniraju a inflacija “jede” njihovu supstancu?

Posebna priča je, takođe po ocjeni nezavisnih eksperata “šarena laža” kojom se pokušava zamaskirati neopravdano poskupljenje strujem, odnosno, tarifni modeli, teško razumljivi običnim građanima.

Građani su se, kako izgleda, više zabavili pokušavanjem da razumiju šta za njih znači ukoliko odaberu plavi, crveni ili zeleni paket, nego insistiranjem na suštinskom odgovoru – zbog čega je struja poskupila, kada nas EPCG snabdijeva jeftinom strujom iz domaće proizvodnje, koju, pride, i izvozi?

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com