Prijavite se za premije u stočarskoj proizvodnji - Volim Podgoricu

Prijavite se za premije u stočarskoj proizvodnji

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja podršku stočarskoj proizvodnji kroz brojne mjere Agrobudžeta za 2019. godinu. Pozitivni trendovi u ovoj oblasti pokazatelj su da kreirane mjere podrške daju rezultat.

“Nastavlja se podrška kroz mjere direktnih plaćanja po grlu (premije za krave i priplodne junice, ovce i koze), održivo korišćenje planinskih pašnjaka (izdig stoke na katune), kao i premije za steone junice u čistoj rasi. Od ove godine godine podrška se daje za suprasne nazimice i krmače u čistoj rasi. Kroz program direktnih plaćanja u stočarstvu nastavlja se sa širokim obuhvatom korisnika, odnosno uključivanjem znatno većeg broja malih gazdinstava u sistem premija”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Obavještavaju stočare da je 1. marta počeo je rok za dostavljanje zahtjeva za ostvarivanje prava na ove premije, a da bi držalac životinja ostvario pravo na podršku potrebno je da najkasnije do 30. aprila dostavi potrebnu dokumentaciju regionalnim centrima Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu, lično ili preporučenom poštom.

Pravo na podršku po grlu za krave i priplodne junice imaju sva gazdinstva koja gaje više od dva grla te vrste stoke, i to za grla iznad ovog minimuma, a osnovna premija po grlu iznosi do 70 eura. Premija za ovce i koze u iznosu do osam eura po grlu može dobiti svako gazdinstvo koje drži više od 30 ovaca i/ili više od 20 koza u stadu.

Za premije po grlu u ovoj godini predviđeno je 2,78 miliona eura, što je za oko 250 hiljada eura više nego što je isplaćeno u prošloj godini. Razlog povećanja opredijeljenih sredstava je rast broja poljoprivrednih proizvođača korisnika ove podrške. Ujedno bilježi se i rast broja grla po farmi, što predstavlja jedan od pozitivnih trendova u crnogorskom stočarstvu.

U cilju očuvanja planinskih pašnjaka i katunskog načina stočarenja, sa aspekta očuvanja prirodne i kulturne baštine, nastavlja se podrška i za izdig stoke na katune. Poljoprivredna gazdinstva koja ispunjavaju uslove mogu ostvariti premiju u iznosu do 10 eura po uslovnom grlu.

Kroz poseban Program unapređenja stočarstva opredijeljena je podrška za steone junice u čistoj rasi, ali i suprasne nazimice i krmače u čistoj rasi. Iznos podrške je 50 eura, a uslovi za ostvarivanje podrške su propisani u ovom agrobudžetskom programu.

“Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da iskoriste mogućnosti podrške stočarskoj proizvodnji kroz direktna plaćanja, kao i da se pridržavaju roka predviđenog za slanje zahtjeva, jer će neblagovremeno poslati zahtjevi i zahtjevi koji nijesu dostavljeni u skladu sa procedurom biti odbijeni. Obrasci zahtjeva za premije mogu se preuzeti u regionalnim kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i na sajtu Ministarstva.Ranije smo obavijestili stočare da se tokom cijele godine mogu predavati zahtjevi za još jedan vid podrške – klanične premije za t ovljenu junad, bikove i volove, koja iznosi do 140 eura po grlu koje je rođeno i utovljeno u Crnoj Gori, odnosno 80 eura za uvezena grla”, navode u saopštenju.

Podsjećaju i da crnogorski stočari imaju mogućnost da, kroz poseban javni poziv koji će biti objavljen uskoro, ostvare bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije za nabavku novih grla stoke.

Takođe, stočari imaju mogućnost da se prijave i na brojne druge mjere podrške iz Agrobudžeta, koje su kreirane u cilju intenzivinijeg unapređenja proizvodnje i konkurentnosti. To su javni pozivi kroz mjere ruralnog razvoja, kroz koje stočari mogu ostvariti bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto za investicije za nabavku mehanizacije, za preradu mlijeka na gazdinstvu, nabavku mljekarske opreme, kopanje bunara, adaptaciju i elektrifikaciju katuna, kao i za zasnivanje i unapređenje biljne proizvodnje na svom gazdinstvu i druge.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com