Preko četiri miliona eura: Podijeljen novac iz sportskog budžeta - Volim Podgoricu

Preko četiri miliona eura: Podijeljen novac iz sportskog budžeta 

Na konkursu za sufinansiranje programa Crnogorskog olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta, te nacionalnih sportskih saveza za 2019. godinu dodijeljeno je četiri miliona i 24 hiljade eura što je, do sada, rekordan iznos dodijeljen na javnom konkursu za sport, kazao je danas ministar sporta i mladih Nikola Janović.

Ostala sredstva opredijeljena za sport, resor koji on vodi, uložiće u dalji razvoj sportske infrastrukture, premije i nagrade za najbolje sportske rezultate, prioritetne klubove, stipendije za perspektivne sportiste kao i razvoj dječijeg sporta.

“Nacionalnim sportskim savezima dodijeljeno je preko pola miliona eura više nego prethodne godine što je jasan pokazatelj odgovornog odnosa Vlade i Ministarstva sporta i mladih prema vrhunskom sportu u Crnoj Gori. Tradicionalno, najveća sredstva dobili su Košarkaški, Rukometni, Odbojkaški, Vaterpolo savez a značajno su uvećana sredstva i Karate i Atletskom savezu dok su i ostali savezi dobili veći budžet u odnosu na prethodnu godinu. Nema nijednog saveza koji je dobio manje nego prošle godine”, rekao je Janović.

Košarkaški savez je dobio najviše 715 hiljada eura, što je, kako je kazao Janović, za skoro 100 hiljada više nego prethodne godine.

Slijedi Rukometni savez sa 625 hiljada, Odbojkaški savez je dobio 320, a Vaterpolo savez 400 hiljada eura.

“Posebno se zahvaljujem FSCG, koji zbog sredstrava FIFA i UEFA za razvvoj , u značajno manjem obimu koriste budžetska sredstva, ali smo i njihov program podržali sa 70 odsto više novca”, rekao je Janović.

“Više novca ove godine dobio je Crnogorski olimpijski komitet, a čak za preko 50 odsto je povećan budžet Paraolimpijskog komiteta čime je država pokazala svoju posebnu brigu prema našim paraolimpijcima koji postižu vrhunske rezultate na svjetskoj sceni”, saopštio je ministar Janović.

Janović je takođe istakao, da je Crna Gora jedina država u regionu koja sa posebnom pažnjom brine i o sportovima koji nijesu na programu Olimpijskih igara pa su tako pojedini savezi sportova koji su u prvoj kategoriji sportova koji nijesu na programu Olimpijskih igara dobili dvostruko veća sredstva nego prethodne godine.

“Ministarstvo sporta i mladih je posebno insistiralo na povećanju broja sportista koje država, na predlog nacionalnih sportskih saveza, stipendira tako da je taj broj povećan sa 160, koliko je bilo prethodne godine, na 217, što je najveći broj stipendiranih sportista u Crnoj Gori do sada, a za koje je obezbijeđen iznos od 381.626 eura što je za oko 70 odsti veći iznos nego prethodne godine kada je država za stipendije dodijelila rekordnih 225.000 eura”, naglasio je Janović

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com