Policija najavila hapšenja za ubistvo Mandića, pa zaćutala - Volim Podgoricu

Policija najavila hapšenja za ubistvo Mandića, pa zaćutala

Iako su iz policije najavljivali da je pitanje sata kada će uhapsiti organizatore ubistva Beranca Danijela Mandića (36), istraga o toj likvidaciji završena je bez novih hapšenja.

Ni godinu od hapšenja Nikole Bojičića (31), jedinog optuženog za tu likvidaciju, ne zna se ko mu je pomagao u tom zločinu.

Mandić je ubijen 21. decembra 2017. godine u Beranama, a mjesec kasnije policija je uhapsila beranskog mesara Bojičića.

Čelnici policije tada su saopštili da znaju motiv, ali i da sumnjaju da Bojičić sugrađanina nije ubio sam i da oni za koje se sumnja da su povezani sa ubistvom imaju kontakte sa pripadnicima kriminalnih grupa na teritoriji Crne Gore, te najavljivali njihovo hapšenje.

Međutim, ta istraga je završena, iako niko osim Bojičića nije uhapšen zbog likvidacije Beranca.

To su “Vijestima” odgovorili iz bjelopoljskog Višeg tužilaštva, ne objašnjavajući ko su osobe koje su, kako je saopšteno nakon hapšenja Bojičića, povezane sa tim krivičnom djelom, a koje imaju kontakte sa pripadnicima kriminalnih grupa na teritoriji Crne Gore.

“U predmetu formiranom povodom ubistva lica Mandić Danijela iz Berana, Više državno tužilaštvo u Bjelom Polju nakon sprovedene i završene istrage, dana 23. 4. 2018, podiglo je optužnicu protiv Bojičić Nikole iz Berana, zbog krivičnog djela teško ubistvo iz čl.144 KZCG. Optužnica je potvrđena od strane vijeća Višeg suda u Bijelom Polju, dana 15. 5. 2018. godine i postupak pred sudom je u toku”, piše u odgovoru Višeg tužilaštva Bijelo Polje.

Oni nijesu odgovorili “Vijestima” da li su uhapšene osobe za koje je policija tvrdila da imaju veze sa ubistvom Mandića, ako jesu kada, ali ni da li su u toj istrazi tražili i dobili pomoć kolega iz regiona.

Mjesec nakon ubistva Beranca policija je tvrdila da nije samo Bojičić kriv za tu likvidaciju. Ipak, ni oni ni bjelopoljsko Više tužilaštvo više se nijesu oglašavali tim povodom.

“U pripremi ovog krivičnog djela učestvovao je veći broj lica sa teritorije Berana. Oni su preduzeli, da kažem, određenu vrstu specifičnih aktivnosti kako u samom gradu, tako i na periferiji grada”, kazao je tadašnji rukovodilac za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata Aleksandar Bošković.

Rekli su i da im je poznat motiv ubistva tridesetšestogodišnjaka, ali ga u toj fazi istrage nijesu mogli saopštiti novinarima.

Tada su objasnili i da je ubistvu Mandića prethodilo više krivičnih djela, požara i eksplozija u Beranama i da je u svemu učestvovalo više bezbjednosno-interesantnih osoba iz Berana, povezanih sa organizovanim kriminalnim grupama u zemlji.

“Možemo reći da smo upravo radom na ovom predmetu došli do podataka vezano i za te slučajeve, da imamo podatke i o izvršiocima tih djela. U ovoj fazi istrage, razumjećete, ne možemo to saopštiti, ali vrlo brzo ćemo sa predstavnicima Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju izaći s tim podacima i rasvijetliti ta djela”, najavio je Bošković prije više od godinu.

Javnosti nije poznato ni da li su ta krivična djela rasvijetljena i jesu li uhapšeni počinioci.

U prvim danima istrage “Vijestima” je rečeno da se Mandić u trenutku pucnjave kretao pješice iz centra Berana, kada ih je kod zgrade bioskopa, samo 100 metara dalje, u skretanju u malu i mračnu ulicu, sustigao automobil iz kojeg je Mandić zasut smrtonosnim hicima.

Tokom uviđaja inspektori su pronašli više čaura različitog kalibra, na osnovu čega su utvrdili da je na Mandića pucano iz dva oružja. Tada su rekli i da tek treba da se utvrdi da li su na Mandića pucala dvojica egzekutora ili je jedan pucao iz dva oružja.

Tužilac Hasan Lukač ”Vijestima” je tada rekao da je nađen veliki broj čaura:

“Za sada od nepoznatog kalibra i marke oružja kojim je izvršeno to ubistvo i pretpostavlja se da je u društvu imao još više lica, ali za sada nemamo pouzdane podatke o tome”, rekao je Lukač.

Nakon hapšenja, u rješenju o zadržavanju Bojičića, pisalo je da je on sa još jed­nim N.N. li­cem is­pa­lio hi­ce u prav­cu Man­di­ća, od ko­jih su ga tri po­go­di­la.

Sude samo Bojičiću

Iz bjelopoljskog Višeg suda “Vijestima” su odgovorili da je u toku postupak protiv Nikole Bojičića, okrivljenog za teško ubistvo.

“Zbog krivičnog djela teško ubistvo iz čl. 144 st.1 tačka 1 u vezi čl. 23 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 st.1 Kz CG, koji se vodi pred predsjednikom vijeća sudijom Vukomirom Boškovićem, u kome se izvode dokazi predloženi od strane Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju i utvrđuje činjenično stanje”, odgovorila je Aida Zoronjić, savjetnica za odnose sa javnošću tog suda.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com