ŽENE I ALKOHOL: Povećava rizik od raka dojke, a utiče i na srce - Volim Podgoricu

ŽENE I ALKOHOL: Povećava rizik od raka dojke, a utiče i na srce 

Kad govorimo o alkoholičarima mi gotovo uvijek zamišljamo muškarca, zagasito crvenih obraza, koji posrće uz ivicu pločnika. Međutim, vrlo je lako previdjeti istančane simptome prekomjernog pijenja alkoholnih pića u žena.

Na primjer, samo u Americi četiri miliona žena zloupotrebljava alkohol. Ne smiju se podcijeniti štete na organizmu žene, koje mogu izazvati čak i umjerene količine alkohola.

Dok se broj žena zavisnih od alkohola procjenjuje na trećinu broja muškaraca ovisnika, izgleda da broj takvih muškaraca pada, a da su mlade žene izložene najvećem riziku. Prekomjerno pijenje postaje sve više popularno medu ženama u njihovim 20-tim godinama, ali i medu tinejdžerkama.

Alkohol pogađa žene teže nego muškarce

Suprotno uvriježenom mišljenju, alkohol djeluje različito na polove. Čak kad muškarac i žena popiju istu količinu alkohola u istom piću, kod žene to uvijek završi sa većim procentom alkohola u krvi. Osim toga, jetra žene su osjetljivija na oštećenja – cirozu. Ta jetra počinje da pokazuje oštećenja kod konzumiranja u prosjeku dva pića dnevno, dok kod muškaraca je to, u prosjeku četiri pića. Zatim, žene imaju manju mišićnu masu u organizmu, a upravo mišićno tkivo sadrži velike količine vode, pa zato imaju manju mogućnost razrjeđivanja, difuzije alkohola u svojoj vodi u tijelu.

Ilustracija

Alkohol podstiče stvaranje ženskog hormona estrogena. Sve je više dokaza da čak i umjereno pijenje alkoholnih pića (dva pića dnevno) može u žena povećati rizik od raka dojke. Međutim, najvažniji je uticaj alkohola na srce. Naučnici su skupili dovoljno činjenica koje potvrđuju da previše alkohola je smrtonosno za ženska srca. Žene alkoholičari razviju oboljenje srčanog mišića mnogo brže nego muškarci.

Zašto se pije?

Različiti uticaji alkohola na žene nisu samo u fizičkom smislu. Prekomjerno pijenje kod žena je često reakcija na stres. Osim toga, žene koje su u depresiji više su sklone alkoholu nego zdrave žene. Isto tako, žene koje imaju probleme s alkoholom više su sklone depresiji. Iako izgleda očito, to nije slučaj sa muškarcima.

Kada alkohol nije problem?

Dok umjereno i jako konzumiranje alkohola pokazuje svoju štetnost po mnogim aspektima, dotle lagano i povremeno pijenje može da pruži čak i određene koristi, posebno kod starijih žena. Takva vrsta pijenja može pomoći u borbi protiv osteoporoze. Međutim, kod mladih žena, koje još uvijek “slažu” kalcijum u svoje kosti, alkohol može ometati proces jačanja kostiju.

Uživanje velikih količina alkoholnih pića sasvim sigurno podupire razvoj osteoporoze. Budući da je alkohol toksičan za mišićno tkivo, jaki potrošači takvih pića imaju slabije mišiće, što vodi manjoj gustini koštane mase. Što se tiče zdravlja srca, sve veći broj ispitivanja ukazuje da povremeno lagano pijenje može biti od koristi. Jedna od novijih studija, obavljena na danskom centru za epidemiologiju u Kopenhagenu, utvrdila je da osobe koje piju vino – jednu do šest čaša nedjeljno – imaju 34 posto manji rizik moždanog udara nego oni koji uopšte ne piju.

Naravno, nijedna od tih zdravstvenih koristi nije dovoljan razlog da počnete da pijete ako ste sada potpuni apstinent ili povremenu čašicu s prijateljima želite da pretvorite u svakodnevni ritual. Sve dok se ne skupi dovoljno uvjerljivih dokaza o “za i protiv pijenja” većina se eksperata slaže da je pametno ostati unutar granica, na primjer jednog pića dnevno. Ako to redovno prekoračujete, vrijeme je da ostavite čašu na stolu i da se zapitate zašto pijete i da li vam je možda potrebna pomoć.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com