Zmajevićeva uračunljivost bitno smanjena: Ubijao civile na Kosovu? - Volim Podgoricu

Zmajevićeva uračunljivost bitno smanjena: Ubijao civile na Kosovu?

Tročlana komisija vještaka psihijatrijske struke navela je u nalazu da je djelo Nikšićanina Vlada Zmajevića psihopatološki motivisano, te da, ukoliko je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, njegova uračunljivost bila bitno smanjena. Njemu se pred vijećem sudije Dragoja Jovića sudi za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

“Prema pravnoj terminologiji ovaj vid duševnog poremećaja se klasifikuje kao teži duševni poremećaj. Dugogodišnja upotreba alkohola na nivou toksikomanske zavisnosti uzrokovala je pad kognitivno mnestičkih potencijala shvatanja, pamćenj, rasuđivanja blažeg stepena”, navodi se u nalazu koji je izvršen nakon neposrednog pregleda.

Odbrama nije imala primjedbi na nalaz, dok je SDT Lidija Vukčević zatražila nesporedno saslušanje vještaka radi pojašnjenja određenih kontradiktornosti u mišljenju koji su dostavili sudu.

Podsjećamo, Zmajević je, prije nego što je ustupljen Specijalnom državnom tužilaštvu pobjegao iz Vojne bolnice, gdje je sprovođeno njegovo psihijatrijsko vještačenje, zbog čega je bila izdata naredba za raspisivanje potjernice.

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. u gnjilanskom selu Dunav ubio čobanina Imera Kadriua, dok je čuvao stoku na ispaši, kao i da je ubio braću Miljazima i Ćazima Haziri i Ćazimovu suprugu Ćamilju u selu Žegre, za vrijeme rata između OVK-a i Vojske Jugoslavije. Optužen je i da je poslije ubistava ukrao nakit iz njihove kuće.

(FOS Media)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com