DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MEDICINU: Kako podmladiti organizam i spriječiti opasne bolesti! - Volim Podgoricu

DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MEDICINU: Kako podmladiti organizam i spriječiti opasne bolesti!

Jošinori Osumi je japanski ćelijski biolog koji je 3. oktobra 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkriće mehanizma autofagije.

Autofagija je proces koji ćelije koriste kako bi razgradile i reciklirale ćelijske komponente.

Kao obrazloženje za dobijanje nagrade Komitet za dodjelu je izdao sledeće saopštenje:

“Osumijeva otkrića su dovela do nove paradigme koja objašnjava kako ćelije recikliraju svoj sadržaj. Njegova otkrića otvorila su put ka razumijevanju fundamentalne važnosti autofagije za različite fiziološke procese, kao što su adaptacija na glad ili odgovor na infekciju.

Autofagija je proces korišćenja i recikliranja neželjenih djelova ćelije, odnosno različitog “smeća” sakupljenih u njoj. Sam termin, kojim je ovaj proces nazvan, napravljen je od dvije grčke riječi koje u prevodu znače “samo-jedenje”.

Činjenica da taj fenomen uopšte postoji, otkrili su naučnici 60-tih godina prošlog vijeka. Ali oni nisu mogli da razumiju komplikovanost mehanizma. Devedesetih, Osumi je to uradio. Dok je sprovodio svoje eksperimente, otkrio je i gene koji su odgovorni za autofagiju. I skoro četvrt vijeka kasnije, nagrada je pronašla čovjeka koji je postao 39. naučnik u istoriji koji je sam nagrađen Nobelovom nagradom.”

Autofagija je svojstvena svim živim organizmima, uključujući i nas. Zahvaljujući njom, ćelije se oslobađaju nepotrebnih djelova, a tijelo u cjelini – od nepotrebnih ćelija.

Priroda je mudro podarila ćelijama tako nevjerovatnu i korisnu sposobnost da izbace ono što im “izgleda” suvišno ili štetno. Ćelije djeluju skoro kao i mi sami samo automatski. Upakovan “otpad” smješta se u posebne kese – autofagosome zatim se premješta se u “kontejnere” – lizozome u kojima se probavlja i uništava. Prerađeni proizvodi se “recikliraju” i vraćaju u proizvodnju goriva za napajanje ćelija.

Zahvaljujući autofagiji, ćelija je očišćena od infekcija koje su ušle u nju i toksina koji su nastali tokom ćelijskih procesa.

Kada se autofagija najintenzivnije dešava?

Kada je tijelo pod stresom. Na primjer, kada se izgladnjujemo. U ovom slučaju, ćelija uzima energiju iz svojih unutrašnjih resursa – iz bilo kog nagomilanog “smeća” što uključuje i patogene bakterije. Ovime je nobelovac potvrdio da je ponekada korisno da gladujemo i postimo jer se tada naše tijelo čisti.

Mehanizam autofagije

Osumi je uvjerio kolege da autofagija štiti organizam od prerane starosti. Čak ga i podmlađuje zato što stvara nove ćelije, uklanja defektne proteine i oštećene ćelijske elemente iz tijela, održavajući ga u dobrom stanju.

Takođe, Osumi kaže da narušavanje procesa autofagije može da dovede do Parkinsonove bolesti, dijabetesa, pa čak i raka. Naučnici danas ovo otkriće koriste kako bi napravili nove lijekove koji bi pomogli ovaj proces i pronašli lijek za teške bolesti.

(Stil)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com