NAJSTARIJI ZATVORENIK U ZIKS-u IMA 75 GODINA: Evo kako provode dane zatvorenici u CG zatvorima - Volim Podgoricu

NAJSTARIJI ZATVORENIK U ZIKS-u IMA 75 GODINA: Evo kako provode dane zatvorenici u CG zatvorima

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, prema podacima iz ZIKS-a, na izdržavanju kazne zatvora trenutno se nalazi 834 zatvorenika, od čega je 746 zatvorenika u organizacionim jedinicama Zavoda u Spužu i 88 zatvorenika u organizacionoj jedinici Zavoda u Bijelom Polju.

“U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija izvršavaju se kazne zatvora, kazne zatvora od četrdeset godina, novčane kazne i mjere bezbjednosti. Najduža kazna zatvora u ZIKS-u je kazna zatvora od četrdeset godina, izrečena za krivično djelo teško ubistvo iz čl. 144 KZ CG”, saopšteno je Vikend novinama iz ZIKS-a.

Najmlađi zatvorenik, prema podacima, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora ima 18 godina, dok najstariji zatvorenik ima 75 godina.

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija trenutno je radno angažovano 293 zatvorenika.

“Zatvorenici su uglavnom angažovani na poslovima u okviru zanatske i poljoprivredne proizvodnje, na pomoćno tehničkim poslovima i poslovima uslužne djelatnosti. Nadležni u Zavodu kontinuirano preduzimaju aktivnosti kako bi se stvorili uslovi za povećanje broja radno angažovanih zatvorenika, što je važan segment sprovođenja programa tretmana, kroz radno okupacionu terapiju”, kazali su iz ZIKS-a za Vikend novine.

Od značajnijih aktivnosti u tom pravcu izdvajaju se aktivnosti koje su sprovedene tokom prethodne godine u saradnji sa HELP-om, a koje su se odnosile na rekonstrukciju poljoprivrednog objekta za koke nosilje, te sprovođenje stručnih obuka za devet zatvorenika, koji su dobili sertifikate o završenoj obuci.

“Za poslove stolara sedam zatvorenika je dobilo sertifikat, dok su dva zatvorenika kvalifikovana za poslove mašinbravara. Aktivnosti će se nastaviti i tokom ove kalendarske godine”, kazali su iz ZIKS-a.

Tokom 2019. godine, takođe u saradnji sa HELP-om, biće realizovane projektne aktivnosti u cilje daljeg širenja radnih aktivnosti za zatvorenike, između ostalog i nabavka opreme za pokretanje proizvodnje betonskih blokova, nabavka opreme za potrebe poljoprivredne proizvodnje i sprovođenje stručne obuke za kuvare i plasteničku proizvodnju.

Tokom prethodne godine u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, tri zatvorenika koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora su sklopila brak.

Zatvorenici u Zavodu smješteni su u jednokrevetne i višekrevetne sobe.

“Zatvorenik kaznu zatvora ili kaznu zatvora od četrdeset godina, po pravilu izdržava zajedno sa drugim zatvorenicima, a odvojeno samo kada to zahtijevaju njegovo zdravstveno stanje ili kada je riječ o nekom od slučajeva predviđenih zakonom”, naveli su iz ZIKS-a.

Prilikom smještaja zatvorenika uzimaju se u obzir starost zatvorenika, dužina kazne, ranija osuđikvanost, fizičko i mentalkno zdravlje, zahtjevi za posebnim tretmanom, kao i druge okolnosti od značaja za resocijalizaciju i reintegraciju u društvo.

“Broj kreveta u prostoriji zavisi od veličine prostorije, odnosno poštuje se standard koji propisuje da svaki zatvorenik u prostoriji u kojoj je smješten mora imati najmanje četiri m2 prostora”, pojasnili su iz ZIKS-a.

Po dolasku na izvršenje kazne zatvora, zatvorenici se smještaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije za boravak zatvorenika. Prostorije za boravak zatvorenika moraju se koristiti strogo namjenski i u propisano vrijeme i to: spavaonice u vrijeme predviđeno za spavanje i odmor, dnevni boravak u slobodno vrijeme i vrijeme slobodnih aktivnosti, restoran u vrijeme predviđeno za ishranu, radionički prostor prema rasporedu rada, sportski poligon i prostorije za kulturnoumjetničke aktivnosti u vrijeme predviđeno za bavljenje ovim aktivnostima.

Povreda pravila o kućnom redu od zatvorenika je ne tako rijetka pojava u penološkoj praksi Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

“Tokom prethodne godine protiv zatvorenika sprovedeno je 860 disciplinskih postupaka. Većina navedenih disciplinskih postupaka odnosila se na posjedovanje i upotrebe nedozvoljenih stvari i predmeta, nepostupanje po usmenoj ili drugoj naredbi, i sl.”, kazali su iz ZIKS-a.

Na osnovu statističkih podataka Zavoda u prethodnoj godini, najveći broj zatvorenika je izdržavao kaznu zatvora zbog počinjenih krivičnih djela protiv imovine, krivičnih djela protiv javnog reda i mira, kao i krivičnih djela protiv života i tijela.

“Trenutno, za počinjena krivična djela protiv života i tijela, ubistvo i teško ubistvo, u Kazneno-popravnom domu, kaznu zatvora izdržava 87 zatvorenika”, kazali su iz ZIKS-a.

U Odjeljenju za maloljetnike šest mladića

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, u Odjeljenju za maloljetnike, trenutno je smješteno šest maloljetnika, od kojih četiri maloljetna lica imaju izrečenu vaspitnu mjeru upućivanje u ustanovu zavodskog tipa, a dvojici maloljetnika je izrečena kazna maloljetničkog zatvora.

“Dva lica, kojima je izrečena kazna maloljetničkog zatvora, izmještena su iz Odjeljenja za maloljetnike zbog činjenice da su navršili 23 godine”, navode iz ZIKS-a.
Vikend novine

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com