Policajci osumnjičeni za prebijanje, zloupotrebu položaja i prevaru - Volim Podgoricu

Policajci osumnjičeni za prebijanje, zloupotrebu položaja i prevaru

Na osnovu spisa predmeta koji su dostavljeni od Ministarstva unutrašnjih poslova osnovna tužilaštva formirala su predmete protiv trojice policijskih službenika, piše Dan.

Dvojica se sumnjiče za krivična djela zloupotreba službenog položaja, a jedan za prevaru. Spisi predmeta protiv njih tužilaštvima su dostavljeni prošle godine.

Takođe, u četiri slučaja, i pored činjenice da nijesu utvrđeni dokazi o postojanju elemenata za disciplinsku ili drugu odgovornost policijskih službenika, predmeti su dostavljeni tužilaštvima na konačnu ocjenu.

U dva slučaja kontrola je izvršena povodom navoda o nezakonitoj upotrebi sile od strane policijskih službenika i dva slučaja zbog navoda o nezakonitom preduzimanju službenih mjera i radnji na štetu građanina.

“Kontrole zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja vršene su na osnovu operativnih i drugih saznanja i podataka o mogućim nepravilnostima ili nezakonitostima u radu policijskih službenika, kao i na osnovu planskih aktivnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije za 2018. godinu”, navedeno je u izvještaju.

Nakon sprovedenog postupka provjera, u osam slučajeva izvršene kontrole imale su za rezultat konstatovanje izvjesnih propusta, nepravilnosti ili nezakonitosti u postupanju policijskih službenika.

Na osnovu izvršenih provjera u ovim slučajevima, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije u tri slučaja izvještaje sa spisima predmeta sačinjenim u postupcima unutrašnje kontrole dostavili su na dalji postupak nadležnim državnim tužilaštvima zbog postojanja osnovane sumnje da su radnjama i postupanjem u predmetnim slučajevima tri policijska službenika počinila krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti zloupotreba službenog položaja dva slučaja i krivično djelo prevara jedan slučaj.

U jednom je, i pored utvrđenih činjenica koje su ukazivale na postojanje osnova za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskih s lužbenika zbog izvršenih propusta u radu, konstatovano da je nastupila apsolutna zastarjelost za pokretanje disciplinskog postupka, usled čega su policijski službenici upozoreni na obavezu profesionalnog pristupa u izvršavanju službenih obaveza.

U jednom slučaju jekonstatovano da su od strane neposrednog rukovodioca već preduzete zakonske mjere u cilju utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskih službenika zbog načina postupanja u predmetnom slučaju, kao i da se od strane nadležnog državnog tužilaštva preduzimaju mjere i radnje u cilju utvrđivanja elemenata krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika u predmetnom slučaju.

U tri slučaja konstatovane su određene nepravilnosti u postupanju policijskih službenika u pogledu urednog i ažurnog evidentiranja aktivnosti i sačinjavanja službene dokumentacije, usled čega su naložene mjere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti pojašnjeno je u izvještaju.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com