U Podgorici održan “Dan reprezentacije Crne Gore” - Volim Podgoricu

U Podgorici održan “Dan reprezentacije Crne Gore”

Nastupi u nacionalnim selekcijama i pod zastavom svoje države treba da bude čast i privilegija za svakog sportistu, kazao je ministar sporta i mladih Nikola Janović na manifestaciji Dan reprezentacija Crne Gore.

Priliku da na Trgu nezavisnosti na promotivnim punktovima svoj sport promovišu imali su Atletski savez, Bućarski savez, Košarkaški savez, Bokserski savez, Crnogorski skijaški savez, Fudbalski savez, Gimnastički savez, Ju-jitsu savez, Karate savez, Kik boks savez.

Predstavili su se i Odbojkaški savez, Planinarski savez, Rukometni savez, Šahovski savez, Streljački savez, Studentski sportski savez, Taekwondo savez, Stonoteniski savez, Teniski savez i Vaterpolo i plivački savez.

Svoje punktove imali su i Ministarstvo sporta i mladih, Crnogorski olimpijski i Paraolimpijski komitet.

Punktove svih sportskih organizacija, na kojima su neki od promotera bili crnogorski reprezentativci i osvajači medalja na evropskim i svjetskim prvenstvima, obišli su predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković i ministar sporta i mladih Nikola Janović.

Predsjednik Vlade, Duško Marković je u neposrednom razgovoru sa predstavnicima nacionalnih sportskih saveza pružio punu podršku politikama koje vodi Ministarstvo sporta i mladih i najavio u budućnosti izdašnu finansijsku pomoć za crnogorske sportiste.

Janović je kazao da Vlada i Ministarstvo sporta u kontinuitetu rade na unapređenju uslova i stvaranju ambijenta da se što više djece bavi sportom.

“Želimo da djecu usmjerimo ka zdravim stilovima života i sportu, pokažemo im ko treba da im budu uzori – naši uspješni sportisti. U tu svrhu organizovan je Dan reprezentacija, prvi put u našoj državi, koji ima za cilj da podsjeti na sve rezultate reprezentacija i sportista. Želimo da našoj djsci, našim budućim sportistima, pokažemo kolika je čast i privilegija boriti se pod zastavom svoje države i igrati za njenu reprezentaciju”, kazao je Janović.

On je naglasio da je bilo više datuma u opticaju za Dan reprezentacija, navodeći da je to mogao biti i dan kada je neka od reprezntacija ostvarila neki značajniji rezultat.

“Oprdijelili smo se da to bude datum kada je prvi put negdje zabilježeno zvanično takmičenje u Crnoj Gori, u 19. vijeku. Datum je simboličan, ali je suštinski važna promocija reprezentacije i stvaranje njenog kulta”, kazao je Janović.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić kazao je da je Dan reprezentacija istinski praznik sporta, utemeljen u Zakonu o sportu.

“Svi znamo šta reprezentacija znači i šta je kult reprezentacije. To je nešto što spaja, što poštuje različitosti i oko čega je ujedinjena Crna Gora. Reprezentacija je, kao brend, jedna od najljepših slika Crne Gore u svijetu. Ovakav praznik treba njegovati i sa njega slati jasne poruke djeci i omladini da se što više uključuju u sport i da svi teže da, ne samo u sportu, nego svim obklastima kojim se bave, budu reprezentatitvni”, rekao je Tomić.

Karatista Nenad Dulović kazao je da je manifestacija lijepa promocija sporta i sportista.

„Lijepo je vidjeti sportiste iz svih sportova na jednom mjestu. Drago mi je da je štand Karate saveza posjećen i da su djeca mogla da se upoznaju sa opremom koju mi koristimo. Napravljena je i demonstracioja karatea, vidio sam da su posjetioci uživali“, kazao je Dulović.

Profesionalni bokser, WBC šampion svijeta, Dejan Zlatičanin pozdravio je odluku ministarstva sporta, navodeći da je manifestacija dobra prilika za promocioju crnogorskog sporta.

„Prilika da se mladi ljudi upoznaju sa sportskim disciplinama, da probude svijest ka reprezentaciji. Što se tiče boksa, mlađe generacije najavljuju dobru budućnost“, kazao je Zlatičanin.

Paraolimpijska šampionka, Marijana Goranović kazao je da je sport sastavni dio života i da se mora apelovati na djecu i mlade da se što više njima bave.

„Dan reprezentacija je manifestacija za promociju sporta, sportista koji nastupaju u dresu Crne Gore. Tu smo i mi, da što više promovišemo paraolimpijski pokret. Nadam se da će manifestacija postati tradicionalna“, kazala je Goranović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com