2,16 miliona eura prihodovano od vodnih naknada - Volim Podgoricu

2,16 miliona eura prihodovano od vodnih naknada

Bogate vodne resurse Crne Gore prošle godine su mogla da koriste 23 koncesionara, a od vodnih naknada biće prihodovano barem 2,16 miliona eura, rezultati su rada Uprave za vode, pišu Dnevne novine.

Od 23 koncesije, 14 ugovora je za korišćenje vode za potrebe flaširanja u komercijalne svrhe, dva za potrebe vodosnabdijevanja, po jedan ugovor za uzgoj ribe i pogonske i tehnološke potrebe, te pet ugovora za flaširanje vode koji su u postupku raskida.

Kada su u pitanju vodne naknade, Uprava za vode ih obračunava za kalendarsku godinu, dok naplatu, kamatu, zastarjelost i kontrolu plaćanja vrši Poreska uprava. U prošloj godini izvršen je konačan obračun obaveza i donijeto 110 rješenja za 2017, te privremeni obračun i 66 rješenja za 2018.

Prema konačnom obračunu, vodne naknade za 2017. godinu ukupno iznose 2,28 miliona eura. Od toga, najveći dio je za korišćenje voda 1,69 miliona eura. Naknada za zaštitu voda od zagađivanja je 362.246 eura, a za izvađeni višak materijala iz vodotoka kroz regulacione radove 98.821 eura. Kada su u pitanju koncesije, za flaširanje vode iznose 103.526 eura, a za vodosnabdijevanje i za flaširanje vode onih koncesionara koji nijesu izgradili fabrike 18.636 eura.

Privremeni obračun pokazuje da će od vodnih naknada za prošlu godinu biti prihodovano 2,16 miliona eura, od čega 1,7 miliona samo za korišćenje voda.

Naknada za zaštitu voda od zagađivanja obračunata je na 351.622 eura, a koncesije za flaširanje vode na 105.287 eura.

Konačan obračun biće završen tokom ovog mjeseca.

Sredstva koja se na ovaj način uplaćuju dijele se tako da 30 odsto pripada državnom budžetu, a 70 odsto se dijeli na opštine na čijim teritorijama se nalaze vode kojima se upravlja.

Dnevne novine

1 komentar

  1. magnificent issues altogether, you simply won emblem reader. What may you suggest in regards to your put up that you just made a few days in the past? Any positive?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com