Home / ŽIVOT + / Alternativa / LIJEČENJE MATIČNIM MLIJEČOM: Čudotvorna hrana koja podmlađuje ćelije!

LIJEČENJE MATIČNIM MLIJEČOM: Čudotvorna hrana koja podmlađuje ćelije!

Ako je matica kraljica u pčelinjem društvu, onda je matični mliječ kraljica u prirodnoj zdravoj hrani. Proizvode je mlade pčele od 5-15 dana i njom hrane sve larve radilica, trutova prvih 72 sata, larve iz kojih će se izleći matica cio period razvoja hrane matičnom mliječi a to je i hrana za maticu tokom cijelog života.

Postoji biološka razlika između mliječa kojom se hrane larve iz kojih će se izleći matica i mliječa iz kojih će se izleći radilice i trutovi. Matični mliječ za matice je bogatiji pantonteskom kiselinom, biopterinom i neopterinom, ali nije sigurno dokazano koja je to supstanca ili kombinacija supstanci koje deteminišu da li će se iz larve razviti matica ili radilica.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Matični mliječ je biološki najmoćnija prirodna supstanca – iskra života, čiji sastav i biološka moć nisu do kraja ispitani. Mliječ je izuzetno hranljiva, gusta, mliječnobijela kremasta tečnost, karakterističnog mirisa, nakiselog i pomalo ljutog ukusa. Pčele radilice proizvode mliječ od cvjetnog nektara, polena i vode pomoću sekreta svojih žlijezda. Tim mliječom one hrane larve pčela radilica i trutova prvih dana njihovog života, dok maticu hrane tokom cijelog perioda razvića i kasnije. Najčešće se koristi mliječ izvađen iz matičnjaka, pa se zato zove matični mliječ. Osnovni sastojci matičnog mliječa su: bjelančevine, vitamini, hormoni, masti, šećeri, voda, aminokiseline i ostalo.

Ljekovitost matičnog mliječa

Matični mliječ je čudotvorna hrana koja podstiče razvoj, vraća snagu, regeneriše organizam i metabolizam. Blagotvorno utiče na mnoga oboljenja, a posebno su značajni efekti u jačanju imuniteta i poboljšanju krvne slike. Matični mliječ ubrzava oporavak kod rekonvalescenata, a poboljšava i stanje kod Parkinsonove bolesti. Reguliše nivo šećera u krvi kod dijabetičara. Matični mliječ takođe utiče i na podmlađivanje ćelija jer ih snabdijeva materijama koje se vremenom gube. Zbog svog izuzetno vrijednog proteinskog sastava, matični mliječ blagotvorno deluje kod djece jer podstiče rast i razvoj, a naročito jača imunitet mladog organizma. Matični mliječ najbolji je pratilac za dug i zdrav život.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se čuva matični mliječ?

Matični mleč u izvornom stanju treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama od tamnog stakla na niskim temperaturama (-20˚C). Može se čuvati i pomiješan sa medom, polenom ili sa rastvorom propolisa koji služi kao prirodni konzervans, pa se kao takav može držati i na višim temperaturama. Najduže se matični mliječ može čuvati ako mu se posebnim postupkom (liofilizacijom) oduzme voda i tako se pretvori u prah.

Čisti matični mleč se takođe može čuvati na taj način što će se 10 grama matičnog mliječa staviti u staklenu teglicu od 10 grama napunjenu do vrha, kako bi se istisnuo sav vazduh. Hermetički zatvorenu teglicu sa matičnim mliječom treba zaroniti u med i čuvati u frižideru. Na ovaj način korisna svojstva matičnog mliječa mogu se sačuvati i do 8 mjeseci. Pri upotrebi matičnog mliječa pomiješanog sa medom ili čistoj upotrebi treba isključivo koristiti plastičnu kašičicu.

Doziranje matičnog mliječa su razna za razne bolesti i kreću se od 5 do 50 miligrama dnevno u trajanju od 20 do 60 dana, a u nekim slučajevima i duže. Matični mliječ se uzima 1 do 3 puta na dan, a najmanja dužina uzimanja je 20 dana. Mješavina matičnog mliječa i meda uzima se na prazan stomak pola sata prije jela.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com