Naknade za novorođenčad veće za preko tri puta - Volim Podgoricu

Naknade za novorođenčad veće za preko tri puta

Vođenje odgovorne socijalne politike trajno je opredijeljenje Prijestonice Cetinje koje je za posljednjih sedam mjeseci, između ostalog, potvrđeno i povećanjem naknade za novorođenu djecu za više od tri puta.

“Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan saglasio se sa izmjenom Odluke o oblicima socijalne i dječije zaštite, prema kojoj se naknada za novorođeno dijete utvrđuje na 350 eura. Odluka će se pred odbornicima Skupštine Prijestonice Cetinje naći na prvom narednom zasijedanju lokalnog parlamenta, koje je planirano da bude organizovano ovog mjeseca”, saopšteno je iz Prijestonice.

Podsjećaju,  konačan iznos naknade utvrđen je na prijedlog gradonačelnika i veći je za 50 eura u odnosu na prvobitni.

Time je, kako dodaju,  ispoštovan dogovor sa 8. sjednice Skupštine Prijestonice, ali i obećanje dato u decembru 2018. godine da će naknada za novorođenčad biti uvećana kada to budu dozvoljavale opštinske finansije.

“Zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji i funkcionalnoj decentralizaciji, te primjenom mjera javne politike, Prijestonica Cetinje se u prethodnih godinu nije zadužila ni cent, povećani su sopstveni prihodi za oko 14 odsto, a ostvarene su i značajne uštede, što je uslovilo i saglasnost na izmjenu Odluke, prema kojoj će umjesto predloženih 300 eura, ona iznositi 350 eura”, navode oni.

Kako ističu, sve inicijative koje su upućivane gradonačelniku Aleksandru Kaščelanu iz odborničkih klupa, pa i o povećanju naknade za novorođenu djecu, razmatrane su sa posebnom pažnjom i na njih je odgovarano u skladu sa mogućnostima i zakonskim ovlašćenjima.

“Prijestonica Cetinje ostaje posvećena unapređenju socijalnog ambijenta i sprovođenju niza dugoročnih, aktivnih mjera, od kojih će jedna u najskorijem periodu biti i jednokratna novčana naknada nezaposlenim porodiljama”, tvrde oni.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com