Veliki broj nevakcinisane djece u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Veliki broj nevakcinisane djece u Crnoj Gori

Iako se broj vakcinisane djece tokom 2018. godine u svim generacijama konstantno povećavao, broj nezaštićene djece je i dalje visok i to najprije među najmlađima rođenim u posljednje dvije-tri godine, kod kojih je procenat vakcinisanih MMR vakcinom u prosjeku oko 70 odsto, upozorili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, piše Pobjeda.

Ova stopa vakcinisanih trovalentnom vakcinom koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola, znatno je veća među generacijama djece rođene između 2001. i 2016. godine, gdje je, prema podacima Instituta, procenat vakcinisanih sa makar jednom dozom vakcine protiv malih boginja blizu 92 odsto. Ipak, ljekari upozoravaju da je nužno da više od 95 odsto dječije populacije bude vakcinisano da bi sva djeca bila zaštićena.

“Iako je procenat, od 92 odsto, kada govorimo o generacijama između 2001. i 2016. godine visok, on ukazuje da je od skoro 139.000 djece nezaštićeno oko 10.000 najmlađih, predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca”, ističu iz Instituta za javno zdravlje.

Nepotvrđene, ali, kako se pokazalo, uticajne pretpostavke da se MMR vakcina može dovesti u vezu sa značajnim povećanjem autističnog spektruma kod djece, kod nas, ali i širom svijeta, izazvale su strah i bojazan roditelja koji su u minulim godinama u značajnom broju odbijali da djecu vakcinišu. Sumnje su dodatno podgrijali brojni antivakcinalni lobiji, a rezultat je značajno povećan broj oboljelih od boginja u Evropi i Americi. Kako su prenijeli mnogi mediji, Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da je odbijanje vakcinisanja djece jedna od 10 najvećih prijetnji zdravlju stanovništva širom zemlje. Najnovija studija ljekara u Danskoj, kojom je obuhvaćeno 657.461 djece rođeno između 1999. i 2010. godine, čije je zdravstveno stanje praćeno do kraja avgusta 2013. godine, pokazala je da MMR vakcina ne povećava rizik od autizma, niti izaziva autizam kod djece koja spadaju u rizične grupe.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore ističu da je pomenuta studija naučnika danskog “Statens serum instituta” iz Kopenhagena dodatno potvrdila naučnu istinu o ovoj temi.

“Sama činjenica da su naučnici duže od deset godina pratili gotovo 660 hiljada djece ukazuje na značaj studije, ozbiljnost metodološkog pristupa i fokusiranje na prikupljanje, povezivanje i poređenje isključivo kredibilnih medicinskih podataka vakcinisane i nevakcinisadjece, kao i poređenje podataka iz zdravstvenih kartona djece kod koje je tokom perioda praćenja dijagnostikovan autizam i djece bez razvojnih poremećaja. Studija je isključivo imala za cilj obezbjeđivanje naučnih dokaza koji će se koristiti za dobrobit ne samo danske djece, već i djece širom svijeta, imajući u vidu rastući trend lažnog povezivanja vakcinacije sa autizmom”, naveli su iz Instituta.

Ipak, kako smatraju, “ovo istraživanje nužno neće predstavljati “glogov kolac za antivakcinalni pokret, koji će, kako dodaju, “naći drugu neistinu, opet izokrenuti činjenice i stvoriti novu obmanu kojom će nastaviti da zbunjuju roditelje i privlače pažnju medija”.

“Pri tome se ne smije zaboraviti činjenica da je Crna Gora malo i jako specifično podneblje u kojem se glasine brzo šire i u kojima je raskid sa starom, lošom zdravstvenom kulturom gotovo nemoguć. Iako je XXI vijek, mi i dalje vjerujemo u nadljekare, pokušavamo da navodnom petrolejskom vodom punom fekalnih bakterija liječimo kancer, ne zaobilazimo obloge od svega i svačega, a mnoge bolesti smatramo bezazlenim, posebno zarazne jer živimo u uvjerenju da neće one na nas”, navode iz ove ustanove, upozoravajući da naše društvo još pokazuje znake nezrelosti kada se radi o svim mjerama prevencije, uključujući i vakcinaciju.

Pedijatar Doma zdravlja Podgorica Paša Divanović pojašnjava da je MMR vakcina jedna od 10 obaveznih zakonom propisanih vakcina u Crnoj Gori, te da se prva doza daje u rasponu od 12 do 16 mjeseci starosti, a druga pred upis u školu. Ona primjećuje da je organizacijom redovnih i vanrednih vakcinacija broj roditelja koji je dovodio djecu na vakcinaciju u porastu.

“Analize urađene početkom februara govore da je 94 odsto djece rođeno 2013. godine primilo MMR kao i 90,3 odsto djece rođeno 2014. godine; 85 odsto rođene 2015. godine, dok je vakcinisano 69 odsto djece rođene 2016. godine. Za 18 mjeseci smo kod godišta 2016. povećali procenat vakcinisanih sa 16 na 69 odsto”, kazala je Divanović.

Ona ipak upozorava da je sve ispod 95 odsto ukupne populacije, nezadovoljavajuće. Očekuje da će najnovija studija dati rezultate i da će se iz dana u dan povećavati broj vakcinisane djece.

“Da bi sva djeca bila zaštićena, treba da bude vakcinisano više od 95 odsto dječije populacije. Zbog toga pedijatri Doma zdravlja Podgorica svakodnevno odgovaraju na pitanja roditelja i otklanjaju strah, nedoumicu i neznanje, naglašavajući im da je vakcinacija najbolji i najefikasniji vid zaštite zdravlja. Pedijatri, vakcinišući svoju djecu i unučad daju pozitivan primjer roditeljima da treba vakcinisati dijete”, navodi Divanović.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com