Crna Gora zabranila letove Boinga 737 maks osam i devet - Volim Podgoricu

Crna Gora zabranila letove Boinga 737 maks osam i devet

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore izdala je sigurnosnu direktivu, polazeći od činjenice da su sigurnost putnika i vazdušnih operacija prioritet, kojom se propisuje da u crnogorskom vazdušnom prostoru nisu dozvoljeni letovi vazduhoplova Boing 737 maks osam i devet, odnosno nisu dozvoljena polijetanja i slijetanja na crnogorskim aerodromima.

“Vazduhoplovi Boeing 737-8 „MAX“ i 737-9 „MAX“ nijesu slijetali, odnosno polijetali sa crnogorskih aerodoma u 2019. godini. U 2018. godini, od ukupnog broja operacija polijetanja i slijetanja na crnogorskim aerodromima, oko 50-ak operacija se odvijalo sa vazduhoplovima Boeing 737-8 „MAX“ i 737-9 „MAX“”, piše u odgovorima koje je  dostavio Veselin Popović, menadžer za sigurnost u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Modeli iz maks serije predstavljaju četvrtu generaciju Boinga 737. Proizvodnja ovih aviona započeta je 2011. godine, dok je prvi let obavljen 2016. Procijenjeno je da je do sada proizvedeno nešto manje od 400 komada.

Podsjetimo, Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) juče je izdala direktivu da se prizemlje svi modeli aviona Boing 737 maks osam i devet, posle dvije nedavne smrtonosne nesreće.

U Etiopiji se u nedelju srušio Boing 737 maks osam Etiopijan erlajnsa, koji važi za najbolju aviokompaniju u Africi, ubrzo po polijetanju iz Adis Abebe za Najrobi u Keniji. Poginulo je svih 157 putnika i članova posade. Krajem oktobra 2018. isti model aviona indonežanske kompanije Lajon er koji je trebalo da preveze putnike od Džakarte do Pangkal Pinanga srušio se u Javansko more nekoliko minuta nakon polijetanja, a poginulo je svih 189 putnika i članova posade.

U te dvije nesreće život je izgubilo 346 ljudi. Boing 737 maks devet nikada nije pao, ali postoji izražena zabrinutost za sigurnost tog aviona. Trenutno Boing 737 maks avione koriste samo američke i kanadske aviokompanije.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije sinoć je saopštio da je donio hitno vazduhoplovno obavještenje kojim se zabranjuje korišćenje aviona tipa Boing model 737-8 maks i 737-9 maks za polijetanje i slijetanje na aerodrome u Srbiji kao i za prelete u vazdušnom prostoru Srbije.

Od zemalja koje nisu članice EU Norveška i Turska su uvele zabranu. Jedna norveška aviokompanija najavila je pokretanje tužbe protiv Boinga zbog prizemljivanja 18 aviona i prouzrokovane štete.

Iz istih razloga letovi ova dva Boingova modela privremeno su zabranjeni nad vazdušnim prostorom Kosova nakon odluke Autoriteta civilnog vazduhoplovstva Kosova.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com