NI CENT OD PODGORICE! KOD od septembra zasadio 1.240 sadnica - Volim Podgoricu

NI CENT OD PODGORICE! KOD od septembra zasadio 1.240 sadnica

Od početka akcije, to jest od septembra prošle godine, kroz “Inicijativu 100.000 stabala”, volonteri organizacije KOD posadili su 1.240 stabala u Podgorici.

Iz “Zelenila” su saopštili da su u prvoj akciji preko aplikacije “Moje drvo”, koja je završena u decembru 2018. godine zasađena 93 komada odraslih listopadnih i četinarskih vrsta na pet lokacija u gradu.

“Troškovi sadnje, od sadnice do propratnog materijala za samu sadnju (đubrivo, kolčevi, alat…) koja su plaćani sa računa ‘Inicijative’ iznosili su oko 4.300 eura. Svaki prikupljeni i potrošeni cent sa tog računa je organizacaje KOD učinila vidljivim – na društvenim mrežama i na zvaničnom sajtu www.kod.org.me. Pored ovog iznosa u značajnom broju slučajeva građani su sami kupovali sadnice koje su zajedno sa nama sadili. Procjenjujemo da je iznos te vrste donacije oko 5.000 eura, dok je materijalni doprinos građanki i građana koji su tokom sadnje donosili sadnice i prateći materijal iznosile oko 4.000 eura”, saopštavaju iz KOD-a. Iz te organizacije saopštavaju da su kada se sve saberu ukupne donacije premašile 13.000 eura.

Akcija KOD-aAkcija KOD-a

“To su građani uložili u svoj grad i u zelenilo. I sve to, naglašavamo, uz činjenicu da čelnici Glavnog grada iz gradskog budžeta – budžeta svih nas – nisu željeli da daju niti jedan cent za ovu Inicijativu. Primijetili smo i da se gradonačelnik u više navrata obrušio na ‘Inicijativu 100.000 stabala’ i da ju je veoma potcjenjivački karakterisao”, saopštavaju iz KOD-a.

Iz KOD-a saopštavaju da imaju i rasadnik gdje su posadili 10.000 žirova – očekuju je da od njih dobiju 8.000 sadnica hrasta.

“U zavisnosti od vrste i uzrasta sadnice, najskupje sadnice su koštala 35 eura – koje smo po želji građana naručili, a prosječna cijena višegodišnje sadnice visine preko tri metra, jeste između 15 do 25 eura. Ipak, moramo naglasiti da smo naišli na zaista veliko razumijevanje i značajne popuste rasadnika kod kojih smo kupovali sadnice. Važno je napraviti i razliku u cijeni između višegodišnjih stabala koja su visoka po nekoliko metara i sadnica koje se koriste za pošumljavanje”, saopštavaju iz KOD-a i dodaju da su sadili platane, breze, košćele, lipe, hrastove, jasene…

Akcija KOD-aAkcija KOD-a

Iz KOD-a su “Vijestima” saopštili da novac za kupovinu sadnica najviše dobijaju od građana uplatom na žiro-račun na 520-39659-20 (Organizacija KOD – svrha plaćanja ZA 100.000 STABALA) i do sada je uplaćeno oko 4.500 eura.

Građani su direktno kupovali stabla, a imali su i nematerijalne novčane donacije.

“U slučajevima kada sve to nije bilo dovoljno, članovi organizacije KOD ili sama organizacija bi nadomjestila nedostajuća sredstva, a nerijetko bi i građani koji žive u blizini lokacija na kojoj sadimo priskočili u pomoć.Akcija je volonterskog karaktera – nema honorara – nagrada je zelena Podgorica”, saopštavaju iz KOD-a.

Akcija sađenjaAkcija sađenja

Broj od 100.000 stabala pored praktičnog ima motivacioni značaj i treba da bude pokretač akcije za što više zelenih površina, saopštavaju iz KOD-a.

“Čini nam se da smo u tome uspjeli i da je „zeleno ponovo u modi“. Vrlo je važno da shvatimo da je ‘Inicijativa 100.000 stabala’ potreba građana – a da je organizacija KOd bila samo njen pokretač, tako da slobodno možemo reći da ona priprada građanima…”, poručuju iz KOD-a.

U KOD-u planiraju da akciju nastave širom Crne Gore, a prvo će početi u Baru.

Sadili na 12 lokacija

Iz KOD-a kažu da su sadili stabla u dijelu grada preko Morače, u blizini Delte, na Zabjelu, u centru, Dajbaskoj gori… ili preciznije na 12 lokacija: u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, Bulevaru vojvode Stanka Radonjića, Omladinskih brigada, kod Krivog mosta, kod zgrade „Neksan“ na Zabjelu, u ulicama Bratstva i jedinstva, Meše Selimovića, Bloku V, Serdara Jola Piletića, u blizini Delte, Ulici arhitekte Milan Popovića, na Dajbabaskoj gori.

“Moje drvo” oživljavaju prvog dana proljeća

Početak nove akcije sadnje putem aplikacije “Moje drvo” planiran je za prvi dan proljeća, saopštavaju iz “Zelenila”.

“Na pet novih lokacija najvećim dijelom planirana je sadnja drvoreda, a Ulica Marka Miljanova, Blok IX, Slovačka ulica, Vijenci Danila Kiša i Ulica Filipa Linovića biće bogatije za 134 komada odraslih sadnica.Zato pozivamo sve društveno odgovorne kompanije, preduzeća i građane da daju svoj doprinos u ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva.”, piše u saopštenju.

“Zelenilu” je povjeren odabir lokacija kako bi se doprinijelo ravnomjernom rasporedu sadnje na čitavoj teritoriji Podgorice, kao i odabir biljnih vrsta otpornih na visoke temperature, bolesti i štetočine prilagđenih klimatskim, edefskim i orografskim uslovima Podgorice, saopštavaju iz gradskog preduzeća. Podsjećaju da je “Zelenilo” zaduženo je i za održavanje sadnica i nakon sadnje, što dodatno potvrđuje sistemski pristup i odgovoran odnos prema novoformiranim zelenim površinama u gradu.

“Zajednički cilj “Zelenilo” d.o.o., Glavnog grada i kompanije “Amplitudo” jeste ozelenjavanje Podgorice i promjena svijesti naših sugrađana i društveno odgovornih kompanija i preduzeća o prostoru koji dijelimo.

Sama činjenica da su u prvom ciklusu posađene 93 sadnice sa velikim brojem društveno odgovornih kompanija i građana, kao i da je planiran nastavak sadnje i u ovoj godini, pokazuje nam da smo uspjeli u namjeri da našim sugrađanima podignemo ekološku svijest i ukažemo na značaj i potrebu formiranja novih zelenih površina i njihovog održavanja u cilju zdravije životne sredine i većeg kvaliteta života građana…”, saopštavaju iz “Zelenila”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com