POČINJE DA GRADI? Prva banka obnovila garanciju Milovom sinu - Volim Podgoricu

POČINJE DA GRADI? Prva banka obnovila garanciju Milovom sinu

 

Da se Blažo Đukanović, sin predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića sprema da počne izgradnju mini- hidroelektrane Bistrica u Kolašinu, svjedoči i obnova garancije Ministarstvu ekonomije, koju je ponovo dala Prva banka koju kontroliše njegov stric Aco Đukanović.

„BB Solar“, firma mlađeg Đukanovića i njegovog poslovnog partnera Ivana Burzanovića, nakon što je isticala garancija koju je uzela početkom novembra prošle godine, sada je ponovo založila svoja četiri poslovna prostora u zgradi „Crolinga“ u podgoričkom naselju Kruševac na ime sestre firme „BB Hidro“. Riječ je o bankarskoj garanciji u iznosu od 30 hiljada eura namijenjenoj Ministarstvu ekonomije. Garanciju je ponovo izdala Prva banka, a hipoteka je na poslovne prostore od 84, 78, 9 i 43 kvadrata, upisana 7. marta u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

„Upis hipoteke po osnovu založne izjave od 1. marta 2019. godine, hipotekarni dužnik “BB Solar” u korist hipotekarnog povjerioca Prva banka, klijent “BB Hidro” i korisnik garancije Vlada Crne Gore – Ministarstvo ekonomije, maksimalni iznos duga 30.000 eura“, piše u listu nepokretnosti u koji su „ Vijesti“ imale uvid.

Rok važenja garancije je 15. avgust ove godine, a na imovinu “BB Solar” je banka upisala i zabranu otuđenja i opterećenja.

Nova garancija od 30 hiljada eura uzeta je, nakon što je prethodna od novembra prošle godine imala rok važenja do 15. marta.

Kompanija mlađeg Đukanovića je u februaru ove godine založila svoja četiri poslovna prostora na ime sestre firme “BB Hidro” kod Prve banke na ime garancije od 55 hiljada eura koja omogućava početak izgradnje mini-hidroelektrane Bistrica u Kolašinu.

Izgradnju male hidroelektrane “BB Hidro”, finansira na osnovu kredita od milion i po eura uzetog kod Hipotekarne bannke. Kao ganarciju da će novac biti vraćen Blažo Đukanović je založio svu imovinu koja se u Crnoj Gori vodi na njegovo ime.

Banka je upisala hipoteku na dva poslovna prostora u zgradi Vektra od 412 i 47 kvadrata, kao i dupleks od 199 kvadrata i garažu od 17 kvadrata na Žabljaku, koje su u vlasništvu sina predsjednika države. Banka je upisla hipoteku na i tri zemljišne parcele od 3.640 kvadrata koje “BB Hidro” posjeduje u Kolašinu na lokalitetu Bistrica.

Izgradnjom mini-hidroelektrana u Crnoj Gori uglavnom se bave biznismeni bliski vrhu DPS-a, jer je riječ o prfitabilnom poslu. Građani kroz svoje račune za struju plaćaće podsticaje za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

Komapanija sina šefa države osim na Bistrici, planira i gradnju i male hidroelektrane „Slatina“ na istoimenom vodotoku.

Vlada je u februaru prošle godine donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju male hidroelektrane “Slatina”, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine ekspropriše 600 kvadrata zemlje u vlasništvu staromještanskih porodica u Raško Mioska.

Koncesiju dobio 2016. godine

Koncesiju za gradnju mHE Bistrica “BB Hidro” je dobila 2016. godine, pred kraj mandata Vlade na čijem je čelu bio Blažov otac Milo Đukanović.

Koncesionim ugovorom, kako je u više navrata objavljivano, realizuje se u tri faze. Prva faza podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije, druga faza je izgradnja objekta same hidroelektrane i to u periodu od dvije godine, dok preostalih 27 godina je vremenski period koji se daje na korišćenje vodnog potencijala za proizvodnju električne energije.

Mala hidroelektrana Bistrica će se graditi na 13 parcela, koje su u državnom vlasništvu. Njena jačina će biti 993,3 kilovata, dok je projektovana godišnja proizvodnja struje 3.154 megavat-sati.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com