Evo koliko će koštati izgradnja auto-puta: Prvim kilometrima će se voziti 2020 godine! - Volim Podgoricu

Evo koliko će koštati izgradnja auto-puta: Prvim kilometrima će se voziti 2020 godine!

Izgradnja prioritetne dionice autoputa Smokovac – Mateševo koštaće 890 miliona eura, kazao je predstavnik Ministarstva saobraćaja Miroslav Mašić gostujući u emisiji „Zumiranje“, TVCG.

Podsjeća da je ugovorena cijena izgranje prioritetne dionice autoputa 809 miliona eura. Od toga 85 odsto se finasira iz kredita Eksim banke, 15 odsto iz budžeta.

Mašić kaže da je i ranije predviđeno još 10 odsto za naknadne i nepredvidive radove.

„Naša procjena je da će ti naknadni radovi biti izvedeni u okviru ove sume od 10 odsto od ukupno ugovorene, znači u vrijednosti od 80 miliona. Ako to budemo tako posmatrali ukupna cijena izgradnje dionice autoputa biće 890 miliona eura, dakle daleko manje od 1,3 milijarde o čemu se piše ovih dana“, saopštio je Mašić.

Za kašnjenja krivi Kinezi

Na prioritetnoj dionici, kako kaže Mašić, probijeno je 99 odsto od ukupno 16 tunela.

Od 20 mostova, dužine oko šest kilometara, procenat završenosti radova je oko 65 odsto. Na otvorenoj trasi je, kako je kazao Mašić, završeno oko 30 odsto radova.

Završetak radova bio je planiran za maj ove godine, ali ćemo se prema posljednjim najavama, prvim kilometrima autoputa voziti 2020.

Kašnjenje je, kako kaže Mašić, izazvao izvođač radova, za šta su posljedice definisane ugovorom.

„Za takve situacije su predviđeni određeni penali, ali sa druge strane izvođač ima pravo da ispostavi svoja potraživanja ako smatra da kašnjenje nije prouzrokovano njegovom krivicom. Oni su takvih potraživanja ispostavili značajan broj. Do sada nisu ta potraživanja odobrena“,objašnjava Mašić i dodaje da postoje u drugi nivou žalbe na koje Kinezi imaju pravo.

„Sada je suvišno govoriti o posljedica, to je nešto što je pred nama.Nadam se da neće doći do toga“, zaključio je Mašić.

(Rtcg)

2 komentara

  1. We still cannot quite believe that I should often be a kind of checking important points seen on your webblog. Our family and i also are sincerely thankful with regards to your generosity too as for giving me possibility pursue our chosen profession path. Wanted you important information I purchased within your web-site.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com