Održana Komemorativna sjednica povodom smrti Uroša Toškovića - Volim Podgoricu

Održana Komemorativna sjednica povodom smrti Uroša Toškovića

Povodom smrti istaknutog crnogorskog umjetnika Uroša Toškovića danas je održana Komemorativna sjednica u Udruženju likovnih umjetnika Crne Gore.

“Uroš Tošković je nosio ono najteže i ujedno najautentičnije što se iz karaktera njegovog rodnog tla moglo ponijeti, a to je istrajnost da se ostane svoj. Toškovićevi zanosi i prkosi istrajavali su i u skockanom svijetu velikih gradova u kojima je živio, kao i u Crnoj Gori na čijem će ljutom kršu, moglo bi se reći – njegovom prirodnom staništu, provesti poslednje godine svog života. Taj nagonski i agonski habitus, koji je jednako privlačio i uznemiravao, bio je i te kako plodotvoran za njegova više intuitivna no poetski šablonizovana traganja, ali mu zasigurno sa njim nije bilo lako živjeti. Ali Uroš nikada nije ni tražio ništa lako, njega, jednostavno, nisu zanimale one prohodnije staze u svjetu umjetnosti, kao ni u životu. Da je tražio lako, lako ga je mogao i naći. Naprotiv, onog momenta kada je zakoračio na umjetničku scenu, Uroš Tošković je odabrao onaj teži put, ili je možda taj put odabrao njega, kao nekog ko ga može prokrčiti. U tom krčenju Uroš je ostavio djelo koje nije ni povlađivalo, niti flertovalo, već je uznemiravalo i tjeralo posmatrača da se zagleda u duboku tamu ljudske egzistencije”, istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u svom obraćanju.

“Naša je obaveza da djelo Uroša Toškovića, sada kada su njegov život i njegova umjetnička avantura privedeni kraju, na pravi način sistematizujemo i vrednujemo. Jer, kao što je on imao pravo na svu razbarušenost koja je pratila njegovu umjetnost, tako i mi imamo obavezu da toj umjetnosti jasno definišemo mjesto u kanonu crnogorske likovne umjetnosti, iako nam je već odavno jasno da u njemu Uroš Tošković figurira kao jedan od naših najznačajnijih likovnih umjetnika,” zaključio je Bogdanović.

O životu i djelu Uroša Toškovića govorili su i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović.

“Uroš je svojim kontinuiranim stvaralačko –životnim peroformansom prkosio vremenu i njegovom razornom djelovanju. On je u umjetosti tragao/pronalazio vječnost, trajnost, „koja je čovjekovoj krhkoj ljušturi, tijelu u kojem obitava uskraćena“. On je, zapravo, svojim svakodnevnim činjenjima pokušavao dokazati /demonstirati, da ni religija, ni neki drugi život različit od ovozemaljskog, ne može čovjeku pribaviti toliko potrebnu iluziju spasa…To može samo umjetnost. Uroševi iskeženi, unakaženi, izobličeni ljudi, nisu pukim usudom upleteni u vremenske tokove ili istorijska dešavanja, oni su akteri/sudionici različitih scenarija u kojima zadobijaju svoj identitet”, navela je u svom obraćanju direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović.

“Izuzetnog Uroša Toškovića s poštovanjem i ponosom nazivamo našim kolegom. Ovaj stvaralac nas svojim djelima uspijeva uvući u atmosferu svog svijeta i vremena, te sami postajemo dio istoga. Ova umjetnost je snažna jer nastaje u samom sopstvu autora i ona na intiman način prenosi lično viđenje života i trajanja. Osim toga, u Uroševom djelu, svako pojedinačno, iz svog ugla, nošen svojim motivima, željama i strahovima može pronaći sopstveni odraz. Toškovićev crtež je provokacija ovog unutrašnjeg ogledala u kojem odraz nije uvijek prijatan, ali je ljekovit i podsticajan.

U njegovim crtežima pronalazimo mnogoznačne sadržaje, ali ne manje zanimljivo je otkrivanje samog umjetnika. Sam Uroš je crtež – umjetnost izjednačena sa životom”, rekao je predsjednik ULUCG Igor Rakčević.

Komemoraciju je organizovalo Udruženje likovnih umjetnika, čiji je Tošković bio član, u saradnji sa Ministarstvom kulture, Narodnim muzejom Crne Gore i Centrom savremene umjetnosti Crne Gore.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com