“To znači da na mali povod, spoljnu okolinu, osoba reaguje burno, nepredvidivo, agresivno, impulsivno, ispoljava veliku energiju…” - Volim Podgoricu

“To znači da na mali povod, spoljnu okolinu, osoba reaguje burno, nepredvidivo, agresivno, impulsivno, ispoljava veliku energiju…”

Optuženi za ratne zločine protiv civila 1999. na Kosovu, Nikšićanin Vlado Zmajević u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio je u stanju komplikovanog pijanstva, što je prolazni duševni poremećaj kojeg karakterišu nagle promjene raspoloženja i bitno smanjena uračunljivost, pojasnio je nalaz juče u Višem sudu u Podgorici predstavnik komisije ljekara vještaka, neuropsihijatar prof. dr Stanko Milić.

Potom je odgovarao na pitanja predsjednika specijalnog vijeća sudije Dragoja Jovića, kada je rekao da su vještaci saglasni sa prvim vještačenjem kolega iz Niša koji su utvrdili da optuženi ima emocionalno nestabilan poremećaj ličnosti, sa visokim stepenom razdraženosti, agresivnog ponašanja i sa smanjenim pragom na frustracije, u smislu da u provokativnim situacijama reaguje impulsivno kroz naglo pražnjenje bijesa.

Milić je pojasnio je da kod komplikovanog pijanstva, za razliku od patološkog, ne dolazi do potpunog gubitka svjesti, a osoba je agresivna i održava kontakt sa okolinom.

Psihijatar Željko Golubović osvrnuo se na otpusnu listu Zmajevića iz nikšićke psihijatrijske bolnice od 2006. godine, u kojoj se navodi da se ponaša u vidu patološke reakcije na alkohol.

“To znači da na mali povod, spoljnu okolinu, osoba reaguje burno, nepredvidivo, agresivno, impulsivno, ispoljava veliku energiju u psihomotornom pražnjenju”, kazao je Golubović i dodao da je optuženi tokom kontrolnog pregleda u ZIKS-u kazao da se ne sjeća je li kritičnog dana konzumirao alkohol, ali da svakako jeste par dana prije toga.

Pojasnio je da se osoba može izmijenjeno ponašati, kao u konkretnom slučaju, iako je u bliskom vremenskom periodu prije izvršenja krivičnog djela konzumirala alkohol.

“Kada prestane dejstvo alkohola, dolazi do kolebanja svijesti, osoba može stvoriti konfuznu sliku – što nastaje nekoliko dana nakon konzumiranja alkohola. Recimo da je optuženi spornog dana bio pod alkoholom ne bi imao dobre motoričke sposobnosti”, naveo je Golubović. Suđenje se nastavlja 2. aprila.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com