Home / NOVOSTI / Društvo / U hrani teški metali i opasne bakterije

U hrani teški metali i opasne bakterije

Analizama sireva i školjki iz uvoza i domaće proizvodnje u prošloj godini utvrđeno je prisustvo bakterija listerije i ešerihije koli. U godišnjem izvještaju Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove konstatovano je da je u mesu školjki utvrđena i prisutnost biotoksina i teških metala, piše Dan.

Kako se navodi u izvještaju, u okviru programa monitoringa bakterije „listerie monocytogenes“, ispitivanjem je obuhvaćeno nekoliko kategorija hrane, iz domaće proizvodnje i uvoza i to u hladno ili toplo dimljenenoj ili mariniranoj ribi, mekim ili polutvrdim sirevima (osim svježih sireva) i upakovanim, termički obrađenim proizvodima od mesa.

“Uzeto je ukupno 525 uzoraka, i to 57 uzoraka ribe, 194 uzorka proizvoda od mlijeka i 274 uzorka mesa i proizvoda od mesa. U dva uzorka sira utvrđeno je prisustvo bakterije iznad propisanih vrijednosti, odmah su preduzete zakonom propisane mjere (povlačenje sa tržišta, utvrđivanje porijekla i dr). U 256 uzoraka nije utvrđena prisutnost bakterije, a u 274 nađena je bakterija u koncentracijama ispod propisanih vrijednosti”, navodi se u izvještaju.

Uzorkovanje školjki rađeno je sa registrovanih uzgajališta/zona i sa tačno određenih kontrolnih tačaka.

“Monitoringom je tokom godine praćen mikrobiloški status mesa živih školjki i utvrđena je prisutnost bakterije ešerihije koli u 100 grama u mesu školjki, zatim prisutnost biotoksina i teških metala, mjesečnim uzorkovanjem iz šest proizvodnih morskih zona”, konstatovali su inspektori, a na analizu su uzeta 72 uzorka školjki radi ispitivanja na mikrobiološku ispravnost.

Navodi se da su inspektori planirali uzorkovanje i ispitivanje 859 uzoraka hrane u šest opština, a da je uzeto 73 odsto planiranih uzoraka. U tri uzorka hrane biljnog porijekla (orah, palenta i pirinač) utvrđene su vrijednosti mikotoksina iznad maksimalo dozvoljenih količina.

Kako je objašnjeno, rađen je i program monitoringa hrane za posebne prehrambene potrebe, a ispitivanjem su obuhvaćeni hrana za odojčad i prerađena hrana na bazi žitarica i hrana za djecu, hrana za posebne medicinske potrebe i zamjene za cjelodnevnu ishranu pri redukcionoj dijeti.

Uzorci su ispitivani u pogledu sastava, mikrobioloških kriterijuma, MDK kontaminenata i informacija i načina označavanja. Planirano je uzorkovanje i ispitivanje 477 uzoraka hrane za posebne prehrambrene potrebe, raspoređenih u 11 opština, od čega najviše hrane za djecu i odojčad (449 uzoraka ili 95 odsto).

“Uzeto je ukupno 267 uzoraka i to 251 uzorak hrane za odojčad i djecu i 13 uzoraka hrane za posebne medicinske potrebe i zamjene za cijelodnevnu ishranu pri redukcionoj dijeti. Jedan uzorak nije odgovarao u pogledu informacija o hrani, a u jednom je utvrđeno prisustvo bakterije iznad propisanih vrijednosti. Odmah su preduzete zakonom propisane mjere”, konstatuje se u izvještaju.

DAN

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com