USVOJEN DJEČAK KOJI JE OSTAVLJEN NA PRAGU CRKVE: Jovan dobio novi dom! - Volim Podgoricu

USVOJEN DJEČAK KOJI JE OSTAVLJEN NA PRAGU CRKVE:   Jovan dobio novi dom!

NA Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u Užicu Jovan Gavrilović ima sopstvenu lijepo uređenu sobu. Tu uživa u muzici i crtaćima, okupiran je obiljem igračaka.

Na toplinu medicinara koji o njemu brinu kao o sopstvenom djetetu i na ljubav ravnu roditeljskoj, uzvraća širokim osmehom, stiskom ručica i zagrljajima.

Beba ostavljena na pragu crkve u Čajetini 9. oktobra prošle godine nekoliko časova po rođenju, sada odlazi u svoju novu usvojiteljsku porodicu, posle pet mjeseci provedenih sa ljekarima, sestrama i tehničarima.

– Nakon što je pronađen na pragu crkve, Jovan je smješten na Odeljenje neonatologije, a zatim je kao beba od 30 dana, stigao kod nas. Granica između strogo profesionalnog pristupa, između medicine i roditeljske ljubavi za dijete, spontano se izbrisala. To je za nas uobičajeno. Borba za decu je više od posla, to je naše životno opredeljenje – objašnjava prim. mr sc. dr Dara Božović, načelnica Dječjeg odjeljenja.

Biološki roditelji dječaka ostavljenog na pragu crkve nisu pronađeni.

– Sigurno je da je ova, najvjerovatnije veoma mlada žena, iz nama nepoznatih razloga bila prinuđena da dijete ostavi. Užasno težak postupak ipak je obavila na inteligentan način. Dijete je ostavila ispred Crkve Svetog arhangela Gavrila, u trenutku kada se na tom mjestu pojavljuje veliki broj ljudi. Željela je da bude sigurna da će dečak biti pronađen. Ostavljanje djeteta baš ispred crkve, predstavlja zrno vere, možda poslednje. To zrno vjere je dječaka sačuvalo. Možda će Jovan kada odraste, postati medicinar ili sveštenik – moglo se čuti među užičkim medicinarima.

Podsjetimo, tek rođena muška beba, teška tri kilograma, koja je u oktobra 2018. godine ostavljena na pragu crkve Svetog arhangela Gavrila u Čajetini.

Bebu je ugledala komšinica koja je odmah pozvala sveštenika, oca Petra Lazića koji je bio u parohijskom domu.

Oni su zajedno obavijestili policiju i ljekare, pa je ubrzo na lice mjesta stigla ekipa hitne pomoći. Bebica je zbrinuta i prebačena na odeljenje Neonatologije u Opštoj bolnici u Užicu i dobrog je opšteg stanja.

 

(Kurir.rs/Novosti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com