DA LI SU OVO MILOVE VILE? - Volim Podgoricu

DA LI SU OVO MILOVE VILE?

 

Dvije od tri kuće na porodičnom imanju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u Kočanima kod Nikšića nisu prijavljene.

Ta dva objekta ne postoje u evidencijama Uprave za nekretnine, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), kao ni na sajtu nikšićkog Sekretarijata za urbanizam, ali se zato vide na snimcima iz vazduha, koji su dostavljeni “Vijestima”.

Od tri objekta, dva se nalaze na zemljištu lidera Demokratske partije socijalista (DPS). Treći, najveći je na parceli koja se u zvaničnim državnim evidencijama i dalje vodi na njegovog oca Radovana, koji je preminuo 2010.

Đukanović nije odgovarao na pitanja “Vijesti” u vezi sa objektima i parcelama u Kočanima.

Umjesto zelenila- kuće

Đukanović je Upravi za nekretnine i Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio da u nikšićkom naselju Kočani ima tri parcele ukupne površine 1.488 kvadrata, te da na najvećoj od njih (805 metara kvadratnih) posjeduje “dvije prizemne zgrade, ruševine raznog objekta”, površine 30 i 40 kvadrata, stečene kupovinom.

Na snimku iz vazduha, vidi se da su “ruševine” u međuvremenu postale uređena prizemna kuća koju čine dva objekta sagrađena jedan uz drugi.

Objekat je, prema snimku, znatno većih gabarita – kvadratura jedinstvenog objekta veća je od ukupno prijavljenih 70 kvadrata, a uređena je i fasada, krov…

“Vijesti” na sajtu nikšićkog Sekretarijata za urbanizam, gdje se nalaze zahtjevi za dozvole za građevinske radove, nisu našle podatak koji potvrđuje da je predsjednik Đukanović prijavio bilo kakve intervencije na “ruševinama raznih objekata”.

Prvi čovjek države i lider DPS-a, pored navodnih ruševina na svojoj parceli, vidi se na snimku iz vazduha, sagradio je i manju spratnu kuću od kamena. Upravi za nekrenine i ASK, međutim, taj objekat nije prijavljen.

Prema snimcima sa Google Earth servisa, na onoj koju je Đukanović prijavio nadležnim organima, niti na okolnim parcelama, do 2016. nije bilo ničeg, osim “ruševina raznog objekta”, koje su do prije tri godine bile okružene zelenilom.

NA OSTALE ČLANOVE PORODICE NIŠTA U KOČANIMA

Snimci sa Google Eartha iz 2017. pokazuju da su navodne ruševine od 30 i 40 kvadrata betonskom stazom povezane sa objektom veće kvadrature, koji je, sudeći prema izgledu, namijenjen za stanovanje. Prema video zapisu koji je dostavljen “Vijestima”, u pitanju je spratna kuća i ona se nalazi na parceli upisanoj na Đukanovićevog oca, Radovana. O tom objektu ne postoji evidencija u Upravi za nekretnine.

U listu nepokretnosti na ime Radovana Đukanovića, na toj parceli, navode se, kao i za parcele njegovog sina Mila, dvije ruševine raznog objekta, navodno prizemne zgrade površine 60 i 25 kvadrata.

Sva zemlja sa tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića je, kako se to vidi na snimku, ograđena kao cjelina, a objekti međusobno povezani betonskim stazama. Do imanja vode tri puta – lokalni i dva puta sa magistrale, mini zaobilaznice Nikšić, koja je završena 2015. godine.

Lokalni put vodi kroz naselje do navodnih ruševina od 30 i 40 kvadrata. Jedan od dva puta koji su povezani sa magistralnim je uređen i on vodi do najveće kuće, odnosno do parcele predsjednikovog pokojnog oca.

Drugi put koji vodi od magistrale je u izgradnji i on omogućava prilaz imanju od zaobilaznice do manje kamene kuće i navodnih ruševina.

Na snimku dostavljenom “Vijestima”, ali i na snimcima sa Google Eartha, vidi se da su dijelu porodičnog imanja koji se graniči sa mini zaobilaznicom, u toku građevinski radovi. Tih radova, prema snimcima sa Google servisa, nije bilo u februaru prošle godine, ali su jasno prikazani na snimcima iz septembra, 2018.

Parcela Mila Đukanovića u Kočanima
Snimak Google Eartha iz septembra 2018.(Foto: Google Earth)

Milo Đukanović i njegov pokojni otac su i jedini od članova najbliže familije na koje se vodi zemlja u Kočanima. Ni njegov sin Blažo i supruga Lidija, niti brat Aco i snaha Gabriela Đukanović, ni majka Stana, prema podacima Uprave za nekretnine, nemaju zemlju u tom mjestu.

Zvanično, parcele u Kočanima nema ni sestra Ana Đukanović.

Zvanična imovina Mila Đukanovića

Đukanović je posljednji put Agenciji za sprečavanje korupcije imovinu prijavio u junu prošle godine.

U kartonu koji je podnio u zakonskom roku po stupanju na mjesto predsjednika, Đukanović je prijavio da je vlasnik stana od 187 u Podgorici, koji je stekao otkupom, i tih ruševina od 30 i 40 metara kvadratnih u Kočanima.

Parcela Mila Đukanovića u Kočanima
Snimak Google Eartha iz 2012. godine(Foto: Google Earth)

Šef vladajuće partije je prijavio 805 i 440 kvadrata pašnjaka i nepunih 245 kvadrata livada, takođe u Kočanima.

Supruga Lidija Đukanović je vlasnica porodične stambene zgrade od 121 i pomoćne zgrade od 12 kvadrata, 500 kvadrata dvorišta, 157 kvadrata livada i malo više od 2.400 kvadrata šume.

Kabinet bez odgovora na pitanja “Vijesti”

Iz kabineta predsjednika Crne Gore nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” koje je godine Đukanović i od koga kupio parcele i ruševine u Kočanima, pošto se okolna zemlja najvećim dijelom vodi na njegovog pokojnog oca, te jedna manja, uz njegovo imanje, na izvjesnog Nikolu Đukanovića.

Nisu odgovorili ni na pitanja redakcije da li je na objektima, na parcelama koje se u katastru vode na prvog čovjeka države, bilo nekih promjena, te da li su “ruševina raznog objekta” u međuvremenu rekonstruisane.

Parcela Mila Đukanovića u Kočanima
Kadar snimka iz vazduha(Foto: Google Earth)

Nisu odgovorili ni čiji je objekat (vila) koji je sagrađen na parceli njegovog oca i stazom povezana sa objektima na parceli koju je Milo Đukanović prijavio Upravi za nekretnine i ASK.

Iz kabineta Đukanovića nije odgovoreno ni na pitanje redakcije o kakvim je radovima riječ na dijelu porodičnog imanja čija gornja granica prolazi uz mini-zaobilaznicu Nikšić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com