,,Događaj u osnovnoj školi u Beranama ne može nas ostaviti ravnodušnim” - Volim Podgoricu

,,Događaj u osnovnoj školi u Beranama ne može nas ostaviti ravnodušnim”

Poslednji događaj koji se desio u Osnovnoj školi “Radomir Mitrović” u Beranama ne može nas ostaviti ravnodušnim, poručila je predsjednica Kluba odbornika SNP-a u Beranama Milosava Paunović. Ona je u ime partije pozvala sve da se promjenjuju zakonske i druge norme kako vi ovih pojava bilo sve manje, kako u Beranama tako u cijeloj Crnoj Gori.

Podsjetimo, zbog sumnje da su tri učenika OŠ Radomir Mitrović iz Berana seksualno zlostavljali, duži period učenicu te škole, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je trojici osumnjičenih maloljetnika odredilo pritvor do 72 sata.

“Bez i najmanje namjere da politizujemo cijeli slučaj, uz vjerovanje da će ga istražni organi do kraja rasvijetliti, ne možemo da se kao roditelji i odrasli ljudi ne zapitamo da li je sve ovo moguće bilo preduprijediti, te da li rukovodeći kadar, na čelu sa direktorom do kraja i savjesno obezbjeđuju uslove u kojima bi se nasilje svelo na najmanju moguću mjeru”, poručila je Paunović.

Kako je dodala, otvoreno moramo da se zapitamo da li je u ovoj školskoj ustanovi došlo do suštinskog sprovođenja dokumenata, koje je resorno Ministarstvo sprovelo u saradnji sa UNICEF-om.

“Kada ovo govorimo imamo u vidu dokument „Škola bez nasilja-sigurno školsko okruženje“. Podsjećanja radi, upravo u OŠ „Radomir Mitrović“ u Beranama organizovana je, za direktore sa sjevera države, prezentacija tog projekta. Takođe, uputstvo „Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja“,  usvojio je Nacionalni savjet za obrazovanje čime je postalo obavezno za primjenu u svim školama. Dosljedno sprovođenje ovih dokumenata, uz preporučeno pojačano dežurstvo u školama, mogu doprinijeti da se preduprijede slučajevi bilo koje vrste nasilja”, navela je ona.

Paunović tvrdi da ne mogu a da ne zapitaju ministra Damira Šehovića, imajući u vidu njegove izjave o „nultoj toleranciji na nasilje u školama“, da li, kao resorni ministar, preduzima zakonom predviđene mjere kako bi se naše društvo što uspješnije borilo sa ovim evidentnim problemom?

“Znaju li pojedini direktori i ministar Šehović da su česte pojave nošenja hladnog i vatrenog oružja u vaspitno-obrazovnim ustanovama, te da, nažalost i pojava korištenja opojnih droga nije nepoznata kako u našim osnovnim, tako i u srednjim školama? Zašto se na vrijeme i preventivno ne djeluje, uz korištenje zakonom dozvoljenih normi? O čemu se zapravo radi, i da li je pedagoški i moralno ćutati na sve ovo? Politički, očigledno nekome jeste”, dodaje ona.

SNP upozorava da su ovo pojave o kojima se i na ulici i u svakodnevnoj komunikaciji govori.

“Neće biti da su pojedini direktori toliko neznaveni i da su poslednji koji saznaju za takve i slične pojave? Ako jesu, onda je to tragedija i za vaspitanje i obrazovanje, ali i za društvo u cjelini. Zato i ne čudi što nam se dešava da direktori i ne podnose obavezne godišnje izvještaje lokalnom parlamentu, niti dolaze da nas upoznaju sa ovakvim pojavama i problemima”, saopštila je Paunović.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com