Koncert dua Vujadin Krivokapić, violina i Bojan Martinović, klavir - Volim Podgoricu

Koncert dua Vujadin Krivokapić, violina i Bojan Martinović, klavir                                                

Koncert dua Vujadin Krivokapić, violina i Bojan Martinović, klavir biće održan u okviru ciklusa “Kamerna muzika” u četvrtak, 21. marta, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u  20 sati. Ulaz je besplatan.

Ovaj duo je osnovan 2016. godine, i do sada je ostvario koncerte u Crnoj Gori, Americi i Rusiji. Ove sezone, nakon nekoliko nastupa u Crnoj Gori, među kojima je navedeni koncert u KIC-u, duo Krivokapić-Martinović ima zakazane koncerte u Americi, Rumuniji i Kini. Ovaj duo vlada širokim muzičkim repertoarom brojnih kompozitora iz različitih muzičkih epoha.

Na koncertu u KIC-u, duo Vujadin Krivokapić i Bojan Martinović izvešće savremenu muziku: Posthumnu Sonatu za klavir i violinu francuskog kompozitora Morisa Ravela, Sonatu za violinu i klavir američkog kompozitora Arona Koplanda i Duo Op. 7 Miklosa Rozsa, mađarsko-američkog kompozitora.

Vujadin Krivokapić (1976) je rođen u Dubrovniku. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Školskom centru za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi Vilija Ferdinandija. Diplomirao je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu 1999. u klasi prof. Dejana Mihajlovića. Magistarske studije je završio u klasi istog profesora 2001. godine. Nakon toga je, 2002. godine, upisao magistarske studije na Fakultetu za muziku Montreal (Faculté de Musique) u Kvebeku, Kanada, koji je dio montrealskog Univerziteta (Université de Montréal), u klasi prof. Eleonore Turovsky. Magistrirao je 2004. godine. Tokom studija je bio polaznik više kurseva u zemlji i inostranstvu (prof. Margaret Little, prof. Jean-Eudes Vaillancourt, Jean Francois Rivest). Laureat je više internacionalnih i studentskih takmičenja i konkursa među kojima se izdvaja stipendija Univerziteta u Montrealu. Do sada je ostvario značajan broj nastupa u zemlji i inostranstvu; posebno se izdvajaju solistički cjelovečernji resitali u salama “Claude Champagne” u Montrealu, Lee Fondation Theatre u Singapuru, Musikverein i Haus der Musik u Beču, First Presbuterian Church u Trentonu, Barsinger Theatre u Lankasteru, velika scena CNP-a i dr. Pored pomenutih, održavao je solističke resitale i nastupe u okviru kamernih sastava u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Turskoj, Rusiji, Americi, Kanadi i Singapuru. Nastupao je i sarađivao sa priznatim domaćim i stranim umjetnicima: Vili Ferdinandi, Julio Marić, Bojan Martinović, Boris Kraljević, Petar Garić, Ana Mihaljević, Gernot Winischhofer, Mariangela Di Giamberardino, Robert Margaryan, Elvira Misbakhova, Kateryna Bragina, Sung Hi Park, Luo Di.

Radi kao vanredni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, na predmetu Violina, gdje je istovremeno angažovan kao rukovodilac studijskog odsjeka Gudački instrumenti.

Bojan Martinović je rođen 1981. godine, u muzičkoj porodici, na Cetinju.  Nižu i srednju muzičku školu završio je u Kotoru, u klasi Ilije Miloševića. Kao izuzetno darovit mladi pijanista, 1996. godine, upisao je studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Vladimira Bočkarjova, gdje je diplomirao, a potom i magistrirao sa najvišom ocjenom. Tokom 2002. i 2003. godine usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču. Pohađao je kurseve kod istaknutih pedagoga: Vladimira Ovčinjikova, Kristof Bernera, Noela Floresa i Gyrgy Nadora. Intenzivno i sa velikim uspjehom nastupa u okviru raznih kamernih ansambala i sarađuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima kao što su: Viktor Tretjakov, Marina Jašvili, Dankan Mektjer, Vilhelmas Cepinskis, Piter Langartner, Mikhail Bereznjicki, Roman Simović, Igor Perazić, Miran Begić, Vladislav Igulinski, Ksenija Akejnikova i mnogi drugi. Nastupao je kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Banjalučkom filharmonijom i Kameratom akademikom. Osnivač je klavirskog trija “Tritonus”. Na svom repertoaru ima preko 30 programa solističke, kamerne i orkestarske muzike. Nastupao je u gotovo svim najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije, kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Holandiji, Španiji, Portugalu, Jermeniji, Libanu. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike u Poljskoj, Turskoj, Rumuniji, Italiji, Finskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj. Član je međunarodnog udruženja pedagoga Innovative conservatoire (ICON). U dva navrata držao je majstorske kurseve na Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski“ u Moskvi. Dobitnik je nagrade Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Jedan je od osnivača međunarodnog muzičkog festivala „Espressivo“ i međunarodnog pijanističkog takmičenja „Manja“. Snimao je za RTCG, RTS, HRT, TVSLO, Radio Beograd i Radio Crne Gore. Radi u zvanju vanrednog profesora na predmetu Klavir na Muzičkoj akademiji na Cetinju, gdje je takođe i dekan.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com