Pažljivije čuvati identitet maloljetnika - Volim Podgoricu

Pažljivije čuvati identitet maloljetnika 

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković apelovao je na novinare da “sa posebnim senzibilitetom” štite identitet i privatnost maloljetnih osoba s obzirom na relativno male sredine u kojima živimo.

Tvrde da prati postupanje nadležnih državnih organa povodom slučaja zlostavljanja učenice u jednoj crnogorskoj opštini na sjeveru države, koji je uznemirio crnogorsku javnost.

“Ovom prilikom apelujemo na novinare da sa posebnim senzibilitetom izvještavaju o ovom događaju, imajući u vidu osjetljivost teme i činjenicu da se zbog relativno malih društvenih sredina, dodatno mora voditi računa u cilju zaštite privatnosti i dostojanstva žrtve. U konkretnom slučaju, objavljivanjem imena škole i razreda već se stvorilo dovoljno prostora da se naruši sfera privatnosti”, navodi se u saopštenju Zaštitinika.

Oni su podsjetili na obaveze propisane Konvencijom o pravima djeteta UN-a “informacije koje se plasiraju javnosti, bez obzira na njihovu važnost i/ili senzacionalističku prirodu, ne smiju na bilo koji način biti na štetu prava djeteta”.

“Takođe, podsjećamo da je zbog navedenih okolnosti o ovakvim dešavanjima poželjno izvještavati sa stanovišta događaja kao negativne društvene pojave, izbjegavajući detalje i opise konkretne situacije. Ovaj uznemirujući primjer vršnjačkog nasilja, u kom su i žrtva i počinioci maloljetnici, ponovo aktuelizuje ovu problmatiku i ukazuje da kao sistem i društvo moramo odlučnije i efikasnije da joj odgovorimo, iako je u stalnom fokusu pažnje nadležnih”, piše u saopštenju, objavljenom na sajtu Ombudsmana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com