PODGORICA: Sredinom naredne godine gotov Dom za stare na Starom Aerodromu - Volim Podgoricu

PODGORICA: Sredinom naredne godine gotov Dom za stare na Starom Aerodromu

Radovi na novom objektu Doma za stare osobe na Starom aerodromu, koji zajednički realizuju Vlada Crne Gore i Glavni grad, odvijaju se ugovorenom dinamikom i biće završeni u skladu sa rokovima izgradnje, odnosno sredinom naredne godine, ocijenili su danas gradonačelnik Podgorce dr Ivan Vuković i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić prilikom obilaska radova na tom objektu.

„ Ovo je jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata u glavnom gradu i najznačajniji projekat koji skupa realizuju Glavni grad i nadležne državne institucuije na planu socijalne zaštite, ukupne vrijednosti preko 12 miliona eura, od čega je, s ponosom mogu da istaknem, učešće Glavnog grada preko tri miliona eura, a odonosi se na ustupanje lokacije, oslobađanje investitora obaveze plaćanja komunalne naknade i izgradnju prateće infrastrukture“, izjavio je gradonačelnik dr Ivan Vuković.

On je istakao da će Grad i Vlada zajedničkim snagama uspjeti da realizuju ono što je planirani cilj, najviše na zadovoljstvo pripadnika najstarije populacije i to do polovine naredne godine.

„U ovom objektu će biti mjesta za 270 penzionera. Osim smještajnih jedinica imaćemo i prateće sadržaje – kuhinju, trpezariju, prostor za medicinsko osoblje i sve ono što je potrebno da ova populacija na lijep i kvalitetan način provodi vrijeme“, saopštio je Vuković.

On je nagalasio da to predstavlja samo dio brige Glavnog grada za najstariju populaciju jer je gradska uprava u proteklom periodu omogućila da 288 porodica penzionera po veoma povoljnim uslovima riješi  stambeno pitanje i dodao da je to je praksa koja će se nastaviti i ubuduće.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je izrazio zadovoljstvo kvalitetom i dinamikom radova.

„Uvjerili smo se da najveći projekat iz oblasti socijalne zaštite napreduje planiranom dinamikom. Izvođači su kvalitetno odradili svoj dio posla, čak i nešto ispred dinamike finansiranja i koristim priliku da se zahvalim izvođaču radova koji i na ovom projektu pokazuje kako uspješno obavlja i najkomplikovanije projekte“ , istakao je Purišić.

On je saopštio da će rok za završetak ovog objekta – sredina naredne godine – biti ispoštovan.

„Za Podgoricu i za Cnu Goru ovaj objekat puno znači, jer ćemo dobiti zaista funkcionalan prostor za 270 korisnika koji će imati najkvalitetniju uslugu i u segmentu smještaja, ali i u svim uslugama koje prate taj smještaj, a pored toga, u ovom objektu ćemo zaposliti i značajan broj osoblja i stručnih lica“, istakao je Purišić.

Objekat je bruto površine od 11.225 metara kvadratnih, dok je korisna površina objekta 9.807 kvadrata. U njemu je predviđen boravak 270 korisnika smještenih u 97 dvokrevetnih, 36 jednokrevetnih, pet četvorokrevetnih soba i 12 apartmana.

Pored smještajnih jedinica, sadrži dnevne boravke, trpezarije, kuhinju sa pratećim sadržajima, vešeraj, prostorije za upravu, medicinski blok, prateće tehničke prostorije. Objekat ima odvojene cjeline za dementne korisnike i za korisnike koji su na dnevnom boravku.

Predviđena je izgradnja 61 parking mjesta, dvije saobraćajnice, pješačke staze, platoa za manifestacije različitih tipova i natkrivenog prostora za sjedenje, a dio kompleksa biće pod zelenim površinama.

Radovi su počeli krajem 2017, a ugovoreni rok izgradnje je polovina 2020. godine. Izvođač radova je kompanija IGP „Fidija“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com