Predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a sa konzulima zemalja članica Evropske unije i Ambasade SAD-a o postupanju u slučajevima prirodnih katastrofa - Volim Podgoricu

Predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a sa konzulima zemalja članica Evropske unije i Ambasade SAD-a o postupanju u slučajevima prirodnih katastrofa

U prostorijama Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori održan je sastanak predstavnika Direktorata za vanredne situacije MUP-a i konzula zemalja članica Evropske unije i Ambasade SAD-a.

Sastanak je organizovan na inicijativu rumunskog konzula, čija zemlja trenutno predsjedava Savjetom EU u cilju predstavljanja osnovnih postulata sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori, te definisanja načina postupanja u slučajevima prirodnih katastrofa.

Na sastanku su posebno analizirane obaveze i zadaci u vezi sa zaštitom stranih državljana koji se mogu naći na teritoriji Crne Gore prilikom zemljotresa ili nekih drugih opasnosti. Naglašeno je da će u tim situacijama koordiniranje i rukovođenje shodno Zakonu o zaštiti i spašavanju obavljati Koordinacioni tim za zaštitu i spašavanje, te da će se preduzimati sve neophodne mjere i aktivnosti u zaštiti i spašavanju svih lica koja borave na ugroženom području.

Takođe, iskazana je spremnost Ministarstva unutrašnjih poslova – Direktorata za vanredne situacije da stranim ambasadama – konzulatima pruži svu potrebnu podršku kako bi svoje državljane što bolje pripremili za djelovanje u slučaju katastrofa i imali pravovremene i tačne informacije o njima.

Zajednički je iskazano uvjerenje da će sastanak doprinijeti boljem razumijevanju funkcionisanja sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i obaveza koje imaju svi subjekti sistema, ali i strane ambasade i građani.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com