U CRNOJ GORI OKO 300 DJECE ŽIVI SA DIJABETESOM: Najmlađim dijabetičarima 28 aparata i 196 senzora - Volim Podgoricu

U CRNOJ GORI OKO 300 DJECE ŽIVI SA DIJABETESOM: Najmlađim dijabetičarima 28 aparata i 196 senzora

U Crnoj Gori oko 300 mališana živi sa dijabetesom. Oni od sada preko Fonda za zdravstveno osiguranje mogu besplatno dobiti senzore za mjerenje nivoa šećera u krvi, što će im značajno olakšati samu proceduru, budući da su do sada u tu svrhu koristili igle.

Od početka primjene izmjene Pravilnika o ostvarivanju prava na medicinsko-tehnička pomagala Fond za zdravstveno osiguranje, kazao je Dnevnim novinama direktor Fonda Sead Čirgić, odobrio je 28 aparata za kontinuirano mjerenje šećera u krvi i 196 senzora.

Senzori se, kako je objasnio, odobravaju u količini od sedam komada na svaka tri mjeseca, dok je rok korišćenja aparata pet godina. Do sada je, ističe Čirgić, podnijeto petnaestak zahtjeva za refundaciju.

“Aparati se odobravaju djeci od četvrte do 18-te godine života, kojima doktor endokrinolog Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore predloži korišćenje tog pomagala”, pojasnio je Čirgić.

Roditelji, kako je rekao, sa izvještajem ljekara i predlogom za odobravanje nabavke pomagala (obrazac Fonda) obraćaju se područnoj filijali Fonda kod koje je osigurano lice prijavljeno na zdravstveno osiguranje, kako bi im Fond izdao potvrdu o odobrenju nabavke pomagala.

Roditelji djece oboljele od dijabetesa sa oduševljenjem su primili tu vijest.

“Aparat za kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi mi je olakšao život, jer nije lako djecu bockati sedam do osam puta dnevno. Nije lako meni, a možete misliti kako je djetetu”, kaže za DN Podgoričanka Ivana Popović.

Sada, kako kaže, dva uboda zamijene 200 do 250 koliko ih djeca imaju mjesečno.

“Senzor traje 14 dana i za to vrijeme šećer može da se mjeri neograničeno. Više ne moram dijete da budim iz sna kad provjeravam nivo šećera u krvi tokom noći već samo senzor primaknem i on očita nivo šećera u krvi u tom trenutku”, priča Ivana i ističe da je aparat pravo olakšanje.

Djeci se, kako je pojasnila, nivo šećera u krvi mjeri na svaka tri-četiri sata, odnosno prije svakog obroka tokom dana, kao i jednom ili dva puta tokom noći.

“Najteže mi je noću da mu mjerim nivo šećera u krvi, jer se koliko god čvrsto da spava ipak trgne iz sna kad ga bocnem iglom. Sada se samo primaknem sa aparatom i on očita nivo šećera u krvi bez bockanja i dodirivanja”, kazala je Ivana.

Poteškoću trenutno predstavlja činjenica da ovog aparata i senzora nema na crnogorskom tržištu, već za njega roditelji moraju ići do Hrvatske ili Slovenije. Cijena aparata čitača koji nivo šećera u krvi može da izmjeri bezbroj puta kreće se do 150 eura, dok su senzori, kaže, skupi i jedan košta 50 eura.

“Srećom, sada Fond refundira novac pa nam je život olakšan i sa te strane”, kaže Ivana.

Fond za zdravstveno osiguranje, naglasio je Čirgić, već radi na rješavanju tog problema, a do tada će odobravati refundacije troškova kupljenih aparat i senzora.

U Crnoj Gori to pomagalo nije registrovano kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva zbog toga što, kako je objasnio, ne postoji ovlašćeni distributer za Crnu Goru.

“Kako roditelji pomagalo obezbjeđuju u inostranstvu, uz zahtjev za refundaciju, prilažu potvrdu o odobrenoj nabavci pomagala i račun kao dokaz o nabavljenom pomagalu (fiskalni račun). Takođe, u prilog, zahtijeva se druga dokumentacija kojom se može dokazati da je pomagalo obezbijeđeno za potrebe osiguranog lica”, zaključio je Čirgić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com