FOTO SIMBOL PROTESTA: Jelena poručila ,,Ja sam neposlušna građanka!” - Volim Podgoricu

FOTO SIMBOL PROTESTA: Jelena poručila ,,Ja sam neposlušna građanka!”

Ja sam neposlušna građanka, kaže Jelena Krković, djevojka koju su zbog fotografije sa protesta u Podgorici prije dvije sedmice prozvali licem građanskog skupa “Odupri se – 97.000”.

Sa rukom podignutom u pesnicu, u drugoj držeći papir sa sloganom protesta #oduprise, odlučnog i srčanog izraza lica, Jelena i sa fotografije poručuje da je neposlušna – onda kada smatra da se treba boriti za nešto više od ponuđenog.

Nikšićanka već neko vrijeme živi u Podgorici, gdje za život zarađuje u kafiću. Završila je tri godine engleskog jezika na Filozofskom fakultetu u rodnom Nikšiću, kad je shvatila da je gluma ono što želi. Nakon neuspješnog prijemnog na Dramskoj akademiji na Cetinju prošle godine, sprema se za novi ispit u Beogradu.

Kada su “Vijesti” na naslovnici objavile njenu fotografiju sa protesta 3. marta, dobijala je poruke “oganj”, “srčana djevojko”, “respekt”…

“Život može da mi promijeni samo ono što pokušavamo nas ‘par hiljada’ da izborimo. I izborićemo”, poručuje Krković.

Na pitanje šta su njeni motivi za izlazak na ulicu, mlada Nikšićanka kaže “patriotizam” i odgovornost za ono što će u budućnosti ostati poslije nje.

“Na ulicu me izvodi uništen obrazovni sistem, sprečavanje stvaranja kadra, ugnjetavanje vrijednih mladih ljudi u misiji da od Crne Gore stvore bolje mjesto. Osnivanje tzv. VIP odjeljenja za školovanje potomaka glavaša o trošku naroda, o trošku države”, kaže Jelena. Njen razlog za izlazak na ulicu su, dodaje, i “uništen zdravstvenih sistem”, kriminal…

“Specijalni državni kriminal. Vrhovni državni krimal. I mnogi potkriminali, zbog kojih padaju nekriminalne glave. Zbog kojih teku nekriminalne krvi. Zbog kojih se prolivaju nekriminalni znojevi. Zbog kojih kaplju nekriminalne suze, nekriminalnih majki”, kaže Jelena.

Poručuje da je na ulici i zbog mnogih javnih tajni o kojima ne želi da ćuti. “Neće se više ćutati o onome što svi znamo, ne damo! Na ulicu me izvodi moral. Odgovornost za ono što će ostati poslije mene. Neću da ćutim. Imam hrabrosti da kažem. Ja smijem! Jer iza mene ne stoje nečiji otac i sin, iza mene stoje hiljade neposlušnih građana, narod, jer – mi smo država”, kaže Krković.

Jelena je odrastala u sistemu koji u Crnoj Gori vlada 30-ak godina, za drugi ne zna. Građanima poručuje da bi svaki pojedinac trebalo da da doprinos u borbi za bolje sjutra. “Moramo prihvatiti odgovornost za sve što jeste i što će biti na putu ka slobodi, koju toliko dugo čekamo, koje smo toliko žedni, a koja nas čeka, u to vjerujem… Sloboda je danas na granici između potpunog uništenja i konačnog procvata i toga moramo biti svjesni i dati svoj doprinos. I to nije pitanje mogućnosti, nego moranja. Moramo da se borimo za nas, našu djecu, naše građane, državu, za našu slobodu”, kaže ona.

Vlastima poručuje da možda imaju “vile i dvorove”, ali da su “podstanari ulice”, da možda imaju milione i milijarde, ali da su građani jači, jer su srčaniji i spremni za promjenu.

“Ako vam se takvi ne dopadamo, ne ostaje vam ništa do da zamijenite narod, uvezete neki drugi, poslušniji, neki koji će ćutati i klimati glavom na šta ste navikli tokom svih ovih godina”, kazala je, uz poruku građanima da “promjene nastaju kad val shvati da je more”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com