PODGORICA: Ukradeno 100 bicikala, kako ih sačuvati?! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Ukradeno 100 bicikala, kako ih sačuvati?!

U Podgorici je tokom prethodne godine ukradeno oko 100 bicikala, od čega je 30 krađa rasvijetljeno, pokazuju podaci Uprave policije. Čak 20 pronađenih bicikala nalazi se u stanici policije, jer njihovi vlasnici nijesu prrijavili krađe. Osim pojedinaca koji samostalno kradu, postoje i dobro uigrane grupe koje svoj plijen obično odnose van granica Crne Gore i prodaju ih organizovano na crnom tržištu.

Policiji je u 2018. prijavljena krađa oko stotinu bicikala.

“Od toga je nadležni tužilac kvalifikovao 16 teških krađa, 10 krađa, a po 74 prijave je konstatovano sitno djelo krađe jer vrijednost je ispod 150 eura. Tridesetak ovih krađa je uspješno rasvijetljeno”, kazao je CdM-u predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković.

U 2017. godini prijavljena je krađa 72 bicikla.

“Tužilaštvo je kvalifikovalo 10 teških krađa, dvije krađe, a ostalo su sitna djela krađe”, ističe Zeković.

Procjene su Savjeta i policije da se značajan broj ukradenih bicikala ne prijavljuje. Stoga Savjet poziva građane da prijave svaku krađu, a sačuvani račun, odnosno deklaracija koja sadrži i serijski broj bicikla, i te kako može pomoći prepoznavanju.

Zavisnost od heroina najčešći uzrok krađa

Radeći na ovoj temi Savjet je prepoznao da je najčešći razlog, uzrok, izvršenja krivična djela krađe, uključujući i bicikala, prema podacima koji su dostupni građanskoj kontroli policije, zavisnost od heroina.

“Savjet je prepoznao važnost postojanja određenih javnih i alternativnih programa u koje se mogu uputiti, zbog podrške i rehabilitacije, zavisnici koji su povratnici u izvršenju krivičnih djela. Zavisnost postaje kompluzivna i isrcpljujuća pa posebno treba imati u vidu činjenicu da su isti do okonačanja postupaka koji se protiv njih vode nalaze na slobodi i bez odgovorajuće podrške za borbu protiv zavisnosti. Tako nastavljaju da djeluju protiv imovine i integriteta građana sprovodeći različite krađe kako bi podržali svoju zavisnost. Savjet je ocijenio da ta činjenica uznemirava i izaziva nesigurnost građana i da je neophodno postojanje servisa kojim se pomaže zavisnicima, spriječava kriminal i smanjuje ukupna šteta po zajednicu zbog upotrebe droga”, ocijenio je Zeković.

On je nedavno posjetio stanicu kriminalističke policije za suzbijanje imovinskog kriminaliteta CB Podgorica. Tom prilikom je ustanovio da se u skladištu nalazi dvadesetak bicikala čiji vlasnik nije pronađen.

“Zato Savjet upućuje građane koji imaju sačuvanu dokumentaciju, bez obzira da li su blagovremeno prijavili krađu, da se konsultuju sa policijom”, ističe Zeković.

U Podgorici se voze bicikla vrijedna kao automobil

Iz NVO Biciklo.me za CdM ističu da je policija, po pitanju učestalih krađa bicikala u Podgorici, obično pasivna pa se veliki broj pokradenih biciklista njima obraća radi pomoći.

“Smatra se da su bicikli manje vrijednosti od onih, propisanih 150 eura, što nije tačno. Kod nas se uglavnom voze bicikli znatno veće vrijednosti, pa čak i oni koji imaju cijenu novog automobila niže srednje klase. Zbog toga se najveći broj biciklista i ne obraća policiji radi intervencije, što nije dobro”, kazao je CdM-u Dejan Tofčević iz ove NVO.

Prema njegovim riječima, osim pojedinaca koji samostalno “operišu”, postoje i dobro uigrane grupe koje svoj plijen obično odnose van granica Crne Gore i prodaju ih organizovano na crnom tržištu.

 

“U našoj anketi je čak 56 odsto ispitanika istaklo da upotrebu bicikla u Podgorici otežava visok rizik da bude ukraden”, ističe Tofčević.

Postojanje aktivnog biciklističkog registra, smatra on, pomoglo bi smanjenju krađa i umanjilo trgovinu otuđenim biciklima.

“Naša preporuka je da vam bicikl uvijek bude u vidnom polju. Ukoliko niste u prilici da tako postupite potrebno je kupiti kvalitetan sistem za zaključavanje bicikala. Ona jeftina kineska sajla koja košta nekoliko eura na pijaci vam neće sačuvati bicikl jer je potrebno svega nekoliko sekundi da bi bila presječena. Kada kupite dobar sistem za zaključavanje vrlo bitno je da ga pravilno koristite, na našoj Facebook stranici možete naći nekoliko postova na tu temu, a na internetu možete naći obilje korisnih savjeta”, savjetuju iz ove NVO.

Ne čuvati bicikla u ulazima zgrada

Ne preporučuju čuvanje bicikala u ulazima jer je to mjesto odakle najčešće budu ukradeni.

“Ako nemate odgovarajuću prostoriju preporučujemo da ih čuvate u kući ili stanu”, ističe Tofčević.

Ova NVO predložila je Glavnom gradu da se zakonskom regulativom propiše postojanje biciklana u novoizgrađenim objektima kako bi olakšali stanarima njihovo čuvanje.

“Ako i pored svega se desi da vam bicikl bude ukraden obavezno prijavite policiji, da im statistika ukaže na problem najčešćih krađa u našem gradu, a možda ga negdje i nađu. Obavezno zapišite broj koji se nalazi na ramu ispod pedala, to je njegov identifikacioni broj i može pomoći prilikom potrage”, zaključio je Tofčević.

I Savjet za građansku kontrolu policije preporučio je Upravi policije da inovira svoj internetski sajt sa korisnim preventivnim i praktičnim savjetima prema građanima kako bi se zaštitili od krađa kao i da se fotografije pronađenih predmeta takođe javno predstave.

Savjet ohrabruje i građane da prijave svaku krađu jer je to važno za zaštitu njihove imovine.

“Utvrdili smo da ima prostora da policija osnaži svoju komunikaciju sa građanima na način da intenzivira pružanje praktičnih i kvaliretnijih informacija kako da se građani zaštite od krađa i šta da urade kada postanu žrtve krađe. Preporučili smo i da se osnaži kontakt sa skupštinama etažnih vlasnika i agencijama koje im pružaju usluge upravljanja i održavanja”, kazao je CdM-u Zeković.

1 komentar

  1. Meni su 3 bicikla ukrali odjednom, došla policija, a iskreno i ne znam ni šta je dolazila. Lopov je otključao vrata od podruma, obio katanac kojim su bicikla bila vezana (znači teška krađa), a policajac nije ni uviđaj izvršio, niti se izuzeli snimci sa okolnih kamera. Zbog toga, osjećam se kao neviđena budala, jer je lopovu ovime dat podstrijek da nastavi sa ovim “radom”. Juče mi ukrali bicikla, sjutra će obiti stan….

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com