Dvije trećine potrošnje i dalje čini voda iz uvoza - Volim Podgoricu

Dvije trećine potrošnje i dalje čini voda iz uvoza

Iako domaći proizvođači flaširanih voda za piće kontinuirano povećavaju proizvodnju, koja je lani dostigla 26,6 miliona litara, njihov plasman i dalje je daleko od polovine ukupnih količina koje se prodaju na tržištu, saopšteno je Pobjedi iz Privredne komore Crne Gore.

Prema raspoloživim podacima Privredne komore, o uvozu, izvozu i ostvarenoj proizvodnji domaća proizvodnja u potrošnji učestvuje sa oko 38 odsto, dok je to učešće u 2017. godini iznosilo oko 34 procenta.

“U ovoj godini zbog početka rada fabrike za flaširanje prirodne gazirane vode može se očekivati znatno veće učešće domaćih voda u ukupnoj potrošnji”, ističe direktor sektora za marketing Privredne komore Novica Bulatović.

Podaci Privredne komore ukazuju da proizvodnja od 2006. godine, kada je otvorena prva fabrika za flaširanje voda, raste i u 2018. godini je 4,3 puta veća nego prije 13 godina. Povećanje prošle godine u odnosu na 2017. je 13 procenata.

U istom periodu došlo je i do povećanja uvoza voda, tako da je u 2018. godini uvezeno 47,6 miliona litara, što je u odnosu na 2017. godinu veće za 7,4 odsto.

“Konstantan rast proizvodnje i uvoza ukazuje na promjenu navika potrošača da sve više koriste flaširanu vodu što u ranijem periodu nije bio slučaj”, navodi Bulatović.

Na pitanje koje su ključne barijere za plasman domaćih voda van Crne Gore, a koje okolnosti otežavaju utakmicu na crnogorskom tržištu sa ino konkurencijom, iz Privredne komore ističu da postoji više aspekata problema, od toga da domaći proizvod ne dobija pravu šansu, preko siromašne palete proizvoda, do činjenice da se domaći proizvođači marketinški ne mogu nositi sa jakim igračima sa ino tržišta.

“Proizvođači voda zadovoljavaju standarde u pogledu kvaliteta, ambalaže i etiketiranja, tako da postoje velike mogućnosti za uspješno pozicioniranje crnogorskih voda kako na stranom, tako i na domaćem tržištu, posebno u vrijeme turističke sezone. Međutim, raspoloživi kapaciteti se veoma malo koriste jer ugostiteljski i trgovački sektor domaćim vodama ne daju odgovarajući tretman”, navodi se u odgovorima.

Prema ocjeni Bulatovića, crnogorska voda bi trebalo da bude mnogo više zastupljena u domaćim prodajnim i ugostiteljskim objektima, marketima i hotelima.

“Ne samo zato što je riječ o crnogorskim proizvodima, već zato što se upravo radi o kvalitetnom i sa cijenama konkurentnom proizvodu”, naveo je on, zaključujući da je problem što konkurentske kompanije uz flaširane vode imaju i raznovrsnu ponudu bezalkoholnih pića, kao i nemogućnost adekvatne promocije, jer proizvođači vode zbog materijalne ograničenosti ne mogu izdvojiti značajnija sredstva za marketinški nastup.

(Pobjeda)

1 komentar

  1. I like material like this. This is a great article and I really enjoyed reading it. You have an original style that makes your ideas stand out from other writers.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com